Домашно сладко от рози
Оберете листенцата на розите и се залавяйте да приготвите най-ароматното сладко на света
Диана Шингарова 27 July 2016
Тази година, заредена със свежо чувство от розобера в Казанлък и вдъхновена от приказната гледка на цъфналите рози у дома, реших да запечатам спомена и уханието в бурканче. Не е задължително да използвате маслодайна роза, обикновен червен трендафил ще свърши работа. Оберете листенцата на розите и се залавяйте да приготвите най-ароматното сладко на света.
Приготвяне: Измийте розовите листенца и ги оставете да изсъхнат. Поръсете ги със захарта и ги претрийте с ръце. В тенджерка кипнете 2 чаши вода, добавете сладкарската боя. По желание добавете пръчка канела и няколко резенчета джинджифил. С горещата смес залейте захаросаните рози. Оставете да заври и варете сладкото 20 мин. Минута преди да свалите от огъня добавете розовата вода и лимонената киселина. Разпределете горещото сладко в 4-5 малки бурканчета. Затворете плътно и обърнете бурканчетата върху капачките, докато изстинат напълно.
Една лъжичка от това вълшебно сладко върху палачинки или сладолед ще направи деня ви незабравим.
Още интересни гурме рецепти вижте на gourmetfriday.com