Домашно сладко от рози

Оберете листенцата на розите и се залавяйте да приготвите най-ароматното сладко на света

Диана Шингарова 27 July 2016

Тази година, заредена със свежо чувство от розобера в Казанлък и вдъхновена от приказната гледка на цъфналите рози у дома, реших да запечатам спомена и уханието в бурканче. Не е задължително да използвате маслодайна роза, обикновен червен трендафил ще свърши работа. Оберете листенцата на розите и се залавяйте да приготвите най-ароматното сладко на света.

фотография Диана Шингарова
Необходими продукти: 2 ч.ч. розови листенца, 2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. вода, 4 с.л. розова вода, червена сладкарска боя на върха на лъжичката, знаете, че оцветява доста, 1/2 пакетче лимонена киселина. Обикновено тези съставки са достатъчни за хубаво сладко от рози, но тази година реших да обогатя вкуса с канела и джинджифил.

Приготвяне: Измийте розовите листенца и ги оставете да изсъхнат. Поръсете ги със захарта и ги претрийте с ръце. В тенджерка кипнете 2 чаши вода, добавете сладкарската боя. По желание добавете пръчка канела и няколко резенчета джинджифил. С горещата смес залейте захаросаните рози. Оставете да заври и варете сладкото 20 мин. Минута преди да свалите от огъня добавете розовата вода и лимонената киселина. Разпределете горещото сладко в 4-5 малки бурканчета. Затворете плътно и обърнете бурканчетата върху капачките, докато изстинат напълно.

Една лъжичка от това вълшебно сладко върху палачинки или сладолед ще направи деня ви незабравим.

Още интересни гурме рецепти вижте на gourmetfriday.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР