Яница Йончева от Love Made Love

Да облечеш любовта

Адриана Попова 16 July 2016

Снимка: Вилиан Райчев

Яница обича да обича. Мъжа си, тримата си синове, майка си, сестра си, хората, с които работи, и децата, за които работи. Нищо чудно че марката, зад която твори, се казва Love Made Love.

Love Made Love се ражда преди 5 години от теория, в която няма бизнес постулати, а само мисли за любовта и децата. Пише я самата Яница Йончева, която се е занимавала с доста неща в живота си – учила е психология, била е журналистка, телевизионна водеща, пиар, дублирала е филми. Заедно с Ирина Недкова, съдружничката й в Love Made Love, решава да създаде бранд за детски облекла, който да стъпи върху нейната Теория за любовта, а и да влезе в една доста празна ниша на нашия пазар. Ирина е човекът, който материализира идеите на Яница, двете заедно постигат цели и сбъдват мечти. Брандът впечатлява с разкошни оригинални десени и красиви кройки, които подчертават предимствата на детството – непосредственост, чистота и чар.
Яница разказва:

Вярвам, че възпитанието е опитът, предаден от предишни поколения на настоящи. Затова ние – родителите, трябва да се постараем нашият опит да бъде толкова добър, колкото добро желаем на децата си.
Нагоре по стълбата

Бях вече майка на две деца и исках да създадем бранд, който – освен начин на обличане – да бъде и клуб по интереси за деца. Заложихме на детското виждане за света, което не се влияе от комерсиалността на живота. Подходихме смело, идеалистично. През 2011 г. направихме първата фотосесия, а през 2012 вече имахме 4 колекции, за да се изравним със световните брандове. Правим мода за деца от 2 до 14 години. Спечелихме с конкурс участие в големия световен сайт за дизайнерски детски облекла Alex and Alexa. Три години по-късно вече имахме две международни отличия от престижните британски Junior Design Awards, където се състезавахме с 250 бранда от цял свят. Тази година ще представим колекцията си пролет-лято 2017 на най-голямото изложение за детска мода във Флоренция. Продаваме в 18 държави, всяка със спецификите си. В Дубай и Саудитска Арабия предпочитат по-светли и пъстри детски дрехи, покриващи раменете, много розово за момичетата, които след 14-ата си година трябва да се забулят. Във Франция и Скандинавия харесват монохромността. Еврейските клиенти от Ню Йорк имат специфични изисквания за дължината на роклите, с които се ходи на съботната молитва в синагогите. В Ню Йорк се търси много тъмносиньо, тъмночервено и черно. В България хората като че ли имат страх от бялото, а по света го предпочитат. При мен всичко започва от него.
Позиционирани сме като среден клас марка, но имаме и дрехи, които са над него, с много ръчна изработка. Държим на детайлите, закачалките ни например са брандирани. Създавайки определен дизайн, не търся да опростя един модел, за да бъде по-рентабилен.

Къде растат идеите

Имам сантимент към балета и много албуми за него. Харесвам „балетните“ картини на Дега и натюрмортите с впечатляващи цветя и плодове на Жан-Батист Роби, летящите хора на Марк Шагал. С мъжа ми успяваме да си откраднем малко време и да пътуваме – Италия и Южна Франция са ни любими. Така се раждат моите идеи, които две художнички превръщат в десени. Колекцията ни за пролет-лято 2016 е посветена на Ривиерата, предишната беше на тема Портофино. Наскоро открих красотата на фехтовката, средният ми син беше много впечатлен от техниката на този спорт, така включих елементи от него в последната ни фотосесия за зима 2016-2017. Следим и тенденциите. Ако тази година даден тренд влезе в дамската мода, на следващата година е в детската. Циркът например беше актуален при жените, ние го използваме за пролетно-лятната колекция. Същото важи за актуалните цветни райета, точки, пастелните цветове.

Любовx3

Синовете ни са на 10, 7 и 2 години – Емил, Йоан и Максим. Големият се бори с живота, средният му се наслаждава, а малкият не се поддава на моделиране... Големият е участвал като модел в някои от сесиите ни. Наскоро ме предупреди, че влиза в пубертета. Другият беше Хари Потър няколко месеца… Тримата са много различни, но имат отношение към облеклото и нямат проблем да носят сако, блейзър и дори смокинг, когато случаят го изисква. Харесва ми, че се опитват да вкарат собствен стил, макар и невинаги успешно. За мен е важно децата ни да мечтаят. Това означава, че сме си свършили работата като родители. Синовете ни са граждани на света и за тях е еднакво интересно да пътуват със самолет до Лондон и с кола до Калофер.

Четвъртото дете

Миналата година бях диагностицирана с рак на гърдата. Това е четвъртото ми дете, защото го „носих“ 9 месеца. Толкова продължи лечението – химио- и лъчетерапия. Шокът беше голям, но не се поддадох на потискащи емоции, бях толкова стегната, докато минавах през всичко, че все още не мога да се отпусна. Не съм крила. След диагнозата написах съобщение до 30 момичета, че трябва да се боря с рак. Всички отидоха да се прегледат и се надявам да го правят редовно. Сега съм в ремисия. Казвам, че битката е спечелена, но аз искам да съм победител във войната, а това ще бъде ясно след 5 години. По целия този път срещнах изключителни хора – д-р Василев, лекарите от болница „Надежда“. Разбрах, че ракът е диагноза, която ти дава време да помислиш, да преосмислиш, да промениш или да приемеш. Сега харесвам живота си много повече, грижа се повече за себе си, за хората около себе си. Опитвам се да не мисля защо ми се е случило, аз съм човек, който не пие алкохол, от години не пуша, водя здравословен начин на живот... Разбрах, че мотото ми трябва да е не мисли позитивно, а мисли реално. Ето това промених, научих се да живея реално, тук и сега. Животът ми е толкова хубав, смислен, пълен и интересен, а имам да свърша толкова неща. И толкова неща с Love Made Love.

2 КОМЕНТАРА
2
Валя Асенова
18 July 2016, 16:13

Ще победиш, защото раздаваш любов и красота! Заслужаваш награда - да победиш болестта. Бъди силна и продължавай да обичаш!

1
Клои
16 July 2016, 20:59

Само така! Продължавай и ще си тоталният победител! Адмирации

ТВОЯТ КОМЕНТАР