Тарт като слънце

Вариация на един емблематичен фрески кулинарен шедьовър с пълнени цветя от тиквички

Мануела Панайотова 09 July 2016

Снимка: Мануела Панайотова

През 1898 година се появил един от емблематичните френски десерти - тарт Татен. За разлика от други кулинарни шедьоври, този е плод на разсеяността на една от двете сестри Татен, които поддържали едноименния наследствен хотел в Нормандия. Веднъж, в залисията около многобройните гости, Стефани Татен, чиято слава била на изкусен кулинар, забравила на печката тиган с ябълки, захар и масло. Едва когато замирисало на карамел, готвачката се сетила за грешката си и за да спаси ситуацията, покрила ябълките с тесто и сложила съда във фурната. После го обърнала с ябълките нагоре и го поднесла на гостите, които, от своя страна, го посрещнали с безкраен възторг. Французите обвили с ореола на легенда сладкиша, сложили го в менюто на най-прочутия ресторант „Максим” и така за него научил целият цивилизован свят. С течение на времето рецептата за „обърнатото” печиво претърпява различни вариации и днес ви представям една от тях - солен тарт с пълнени цветя от тиквички.

За тестото използвах: 200 г брашно, 70 г масло, нарязано на малки парченца, 2 яйца, 20 г настърган пармезан, сол. За пълнените цветя - 15 цвята от тиквички, 250 г рикота или извара, 1 жълтък, 40 г шамфъстък, 4 с. лъжици зехтин, сушени смокини, сол и черен пипер.

Как го направих: Приготвих тестото като сложих всички съставки в кухненски робот и разбърках докато се смесят и станат на топка. Увих във фолио и оставих в хладилник. Почистих цветята, като отстраних плодника и се заех да подготвя пълнежа. Смесих рикота (извара) с жълтък, нарязан шамфъстък, сол, черен пипер. Отворих всеки цвят, поставих няколко парчета тънко нарязани смокини,  допълних с подготвения пълнеж и внимателно затворих. Запечатах ги в тиган със зехтин, за 1-2 минути от всяка страна. Ползвах две кръгли форми - 18 и 10 см, облицовах ги с хартия и нареди цветята радиално. Разточих тестото, покрих, притиснах леко и надупчих с вилица. Изпекох на 180 С за около 30-35 минути. Обърнах и сервирах.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР