Бягай, Форест, бягай

Да побягаме и ние – с хора, които обичат да го правят

Адриана Попова 06 July 2016

Снимка: студио МЕМ

Един от най-любимите ни бегачи за всички времена не е Юсеин Болт, а Форест Гъмп от фантастичния филм на Робърт Земекис.

С бягане Форест се измъкна от протезите и побойниците, с бягане излекува, донякъде, мъката си по Джени, бягайки, се превърна, за малко, в пророк. С бягане, приятели, може да се оправят много неща – от килограми до тъга. Затова решихме да побягаме и ние – с хора, които обичат да го правят.

ООБ -отворено общество на бягащите

От 9 ч. в съботите в Южния парк се провежда 5-километрово бягане, в което може да участва всеки независимо от възрастовото, семейното и телесното си положение и изражението им в килограми. Този всеки може да дойде с детска количка, инвалидна количка, с кучето си, с много скъпи или не толкова маратонки, за предпочитане да не е кисел, но и да е такъв, бягането ще му оправи pH-то. Няма значение колко бързо бяга, защото организаторите винаги осигуряват някого с надпис „Последен състезател“ на фланелката, който наистина тича след всички, така че никога няма да сте последни – това уточнение е за амбициозните натури. На неамбициозните ще издадем, че могат и да проходят или дори пролазят добре обозначеното 5-километрово трасе из Южния парк.

Четвърт час преди 9 около Паметника с птиците започва да става оживено. Пристигат спортно облечени хора, сред които няма как да различиш кой е хирург, кой корпоративен адвокат, кой датски посланик. По-опитните започват разгрявка, за начинаещите има кратък инструктаж. Дрехи и раници се струпват върху две големи платнища под надзора на организаторите. В дъното на това суперяко събитие е Георги Станоилов и семейството му. Станоилов е живял в Лондон, където се запалва по масовите бягания из парковете. Решава, че като се върне, ще направи нещо подобно в София, и го прави – през 2013 г. са първите 5-километрови бягания, в които участват двайсетина души. А сега в добри дни се събират над 500 души, като се бяга още в морските градини във Варна и Бургас и на Гребния канал в Пловдив. Най-бързите са на финала около 15-ата минута, повечето – между 20-ата и 30-ата. Хората, направили 50 бягания, получават фланелка с цифрата 50 на гърба, някои имат и стотица.

Петте километра Георги обяснява със „защото е нито много, нито малко и е прекрасна възможност и за хора, които не са бягали“. Ходи се не само за спортен тонус, но и за настроение, има „здрасти“ и прегръдки. Тичащото общество си има доайен – 78-годишният Христо, отворено е и за деца над 6 години. Иначе за малките, от 4 до 14, всяка последна събота от месеца след „голямото“ бягане има специален 5kmrun Kids, като трасето е двукилометрово и за подкрепа по него могат да тичат и родителите.

Малка, много малка част, направо единица от екипа на EVA се включи в бягането в един удивително хубав майски ден. Заразени от искрения ентусиазъм на околните, пробягахме ... километра за ... минути и се зарекохме следващата събота да подобрим резултата. Обещано!
още: при зимното часово време стартът е в 10 часа, времето на всеки се засича, бягането е напълно безплатно, за още информация вижте www.5kmrun.bg.

СПЕЦИАЛНО ЗА ЖЕНИ

антирак – учени от САЩ доказаха, че жените, които бягат или тренират активно, произвеждат по-малко опасна форма на хормона естроген, отколкото пасивните жени, и намаляват риска от рак на гърдата и матката с 50%.

хубава кожа – според дерматолозите бягането стимулира преноса на хранителни вещества в клетките и увеличава изхвърлянето на вредни вещества през кожата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР