Постно дзадзики

Eдна различна версия на тази разядка - дзадзики без мляко

Мануела Панайотова 11 June 2016

Снимка: Мануела Панайотова

Дзадзики е разядка, която отдавна си е резервирала място в кулинарната история. Това е дип от цедено кисело мляко и настъргани краставици, подправен с чесън, оцет и зехтин.

Станал един от символите на гръцката кухня, той води началото си от турския джаджък - негов по-разреден вариант. В различните кухни по света може да се срещне подправен с мента, кориандър, копър, джоджен, пипер. Узо, дзадзики и сиртаки са част от гръцката душа, от споделените емоции и от изкуството да се живее.

Днес ви представямедна различна версия на тази разядка - дзадзики без мляко. Изкуших се да споделя тази рецепта, защото е много вкусна и различна вариация на познатия и утвърден оригинал.

Използвах 1 краставица, 240 мл вода, 30 г брашно от нахут, 45 г сурово кашу, накиснато във вода за няколко часа, 2 скилидки чесън, 1 с. лъжица ябълков оцет, 1 с. лъжица зехтин, 1 с. лъжица лимонов сок, сол, черен пипер, копър и няколко щипки от смляна костилка на авокадо. Ако костилката от авокадо е нещо ново за вас, ще ви кажа, че има много интересен аромат и пикантен вкус - ако ви допаднат, може да се превърне в любима подправка, която е и много полезна. За да се получи, счукайте костилката в найлон (не е твърда, но е много еластична) и смелете с блендер. След като се окисли, тя се оцветява в червено.

Как го направих: Настъргах краставицата и изцедих от сока. В касерола смесих вода и брашно от нахут и поставих на средна топлина, докато сместа се сгъсти, около 6-7 минути; става като топено сирене. Отстраних от огъня. Поставих в блендер заедно с чесън, лимонов сок, оцет, зехтин, сол и черен пипер. Блендирах докато стана копринено гладка. Разбърках с краставицата и копъра. Охладих. Поднесох с фино нарязани кръгчета от краставица и няколко щипки от костилка на авокадо.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР