Италианският юг отново на мода

Областта Пулия е топ дестинация за 2016 г.

Елка Влаховска 15 June 2016

Областта Пулия – „токчето“ на Ботуша, се превръща в топ дестинация за 2016 г. Там са и къщите на европейските „хобити“, не по-малко вълнуващи от тези в изграденото специално за филма „Властелинът на пръстените“ поселище в Нова Зеландия.

Алберобело и трулите

В Йонийско море срещу Игуменица е италианският град пристанище Бари, административният център на областта Пулия. Така че ако сте на ваканция из Йонийските гръцки острови, не е безинтересно да „отскочите“ с ферибота до Бари. Освен да разгледате крепостта на града със средновековна архитектура, може да се отправите и към Алберобело, за да видите истинско архитектурно чудо – къщите, наречени трули, които наподобяват кошери (част от списъка на ЮНЕСКО за културното наследство). Друга вълнуваща екскурзия има до Таранто и Мандурия с дегустация на световноизвестното вино Primitivo di Manduria.

Ах, Позитано

Както е известно, градчето на Амалфийското крайбрежие е топ дестинация за А-листата на Холивуд. В класацията води хотел Le Sirеnuse, описан още през 60-те години на миналия век от Джон Стайнбек като „семеен дом, превърнал се в първокласен хотел“. Атмосферата и сега е домашна, макар че за гостите вече има басейн и специализирани козметични терапии. 

Полиняно ди Маре – вечеря в пещерата

Три години поред ресторантът Grotta Palazzese в пристанищния град от регион Пулия е избиран за най-романтичния ресторант в Италия. И има защо. Той е разположен в пещера, а гледката към морето е толкова впечатляваща, че каквато и храна да предлагат, май няма да има никакво значение.

Свършва ли „сладкият живот“ в Рим

Ако сте в Рим и внезапно ви хрумне след чаша хубаво вино да „поднесете“ на любимия сцената на Анита Екберг от La Dolce Vita на Фелини, внимавайте! От тази година общината е увеличила глобата за къпането в римските фонтани от 50 на 500 евро. Твърдят, че туристите прекалявали с това през летните месеци, а фонтаните били ценна част от културното наследство. Ех, а къде остана наследството на 60-те?

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР