Ягодов скреж

Сорбе, в което ароматът на ягоди е съпроводен от шепнещи нотки на цитруси, канела и карамфил

Мануела Панайотова 04 June 2016

Снимка: Мануела Панайотова

Харесвам това време от годината - денят, свеж и изумруден, дълго се протяга преди да прелее в меките нюанси на следобеда. А нощта е синя, много синя и кратка. Идва лято.

Слънцето е наляло с алени сокове ягодите и като първи вестители на ранното лято те носят неговия аромат. Чудесни са с палачинки, без палачинки, за сладко, за шейк, за настроение. Или пък за прохлада, под формата на фин скреж, който може да бъде сорбе или гранита. Разликата между дветее в консистенцията и сладостта - при охлаждане сорбето се разбива на всеки 15 -20 минути до гладък, пухкав крем, а гранита се сервира на едри ледени кристали.

Аз избрах да направя сорбе, в което ароматът на ягоди е съпроводен от шепнещи нотки на цитруси, канела и карамфил.

Използвах килограм ягоди, 2 портокала, сок от 1 лимон, 400 г захар, 1 1/2 ч. лъжичка канела, 3 зърна карамфил, 300 мл вода.

Как го направих: Почистените ягоди блендирах и прецедих през цедка (по желание - за отстраняване на семенцата). Сварих един портокал с кората, блендирах го и добавих към ягодите. Отделих 400 мл от водата, в която е врял портокалът и направих захарен сироп с подправките. Охладих, прецедих и смесих с ягодите. Добавих сок от портокал и лимон. Замразих.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР