Тоскана - носталгията неизбежна

Страстта по Тоскана е болест, за която лечението е само едно – по-често да се връщаме там

Елка Влаховска 02 June 2016

Чудесна „селска“ ваканция можем да си направим в красивата долина Val d’Orcia, която обединява старинните градове Сиена, Пиенца, Монтепулчано и Монталчино.

Зелените хълмове, строените като войници кипариси, розите и всички ароматни треви в долината могат само да ни накарат да не оставяме камерата, таблета или смартфона, защото нито един миг от промяната на светлината и сенките на деня не е за пропускане. Жалко че умните телефони все още не могат да съхраняват на файлове ароматите, толкова пролетни и повдигащи духа до небето.

Къде да отседнем: в La Casellina в долината Val d’Orcia – най-доброто и непретенциозно представяне на италианския провинциален бит. Гледката от градината несъмнено остава в албума на спомените, който да ни е подръка в неприветливи зимни дни. www.agriturismolacasellina.it

Какво да опитаме: домашната паста с рагу или със сирена в траторията Latte di Luna на малкото площадче Via San Carlo в Пиенца в компанията на местни вина от Монталчино или Монтепулчано, които разнасят славата на Италия по света. Предварителната резервация е задължителна: това е най-добрата кухня с пресни продукти от региона и местните го знаят.

Какво да си купим: Ако ни мързи да обиколим прочутите изби в района и да се отдадем на безметежни дегустации или покупки, можем да заложим на най-доброто в Италия пекорино. Само в долините на този район растат силните и ароматни треви, която обогатяват млякото на овцете и правят вкуса му уникален.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР