Ядково мляко – лесно и бързо

За привържениците на здравословното хранене

Диана Шингарова 19 May 2016

Снимка: Диана Шингарова

Aко избягвате консумацията на млечни продукти, то ядковите млека са идеални за вас. Те са лесно усвоими, не предизвикват слуз в организма и не дразнят храносмилателната система. Приложението им е много голямо - шейкове, смутита, пудинги с чия и плодове, студени супи, сосове, кремчета. А пулпата (останките от смлените ядки) са идеални за основа на набързо приготвени овесени бисквити в комбинация със сурово какао, сушени плодове и каквото още пожелае кулинарната ви фантазия.

Как да приготвим ядково мляко?

Единствено и само от сурови ядки и семена, разбира се. Може да залеете бадемите с гореща вода и да ги обелите, ще добиете мляко с по-нежна текстура, по-бял цвят, но ще загубите хранителни вещества. Изберете сами. Единственото условие да извлечете максимума от ядките, е да ги накиснете предварително в студена вода за една нощ.

Защо накисваме ядките?

Ядките, семената и бобовите култури съдържат вещества, наречени инхибитори. Те са полезни за тях, но не и за нас. Затова трябва "да покълнем" семената и ядките или да ги държим достатъчно дълго време във вода, така че да ги съживим и превърнем в жива храна. Различните видове семена и ядки се нуждаят от различно време за накисване, между 8 и 12 часа.

Моята рецепта:

За моето бадемово мляко накиснах 200 г бадеми в студена вода за една нощ. Изплакнах ги добре и с помощта на бавната мачкаща сокоизстисквачка Philips Micro Masticating Juicer HR1895 и доливайки студена изворна вода получих най-плътното и нежно бадемово мляко, което съм правила досега. Това не е случайност. Дължи се на качествата на уникалната технология за микро изстискване. Освен с плодове и зеленчуци сокоизстисквачката се справя чудесно и с ядки. Сега вече не ви трябват торбички за прецеждане, всичко е чисто и  бързо. В моя случай полученото ядково мляко е с наситено усещане за бадем в чашата. За това количество бадеми може да добавите между една и три чаши вода в машината докато смилате. Така ще регулирате гъстотата и наситения бял цвят на полученото ядково мляко.

От какво можем да приготвим ядкови млека:

от бадеми, кашу (накисва се за не повече от 2 часа), лешници, орехи, коноп, слънчогледови и тиквени семки, макадамия, бразилски орех, кайсиеви ядки…

От бадемовото мляко лесно можем да си направим плодови варианти като добавим боровинки, банани, чия и мед на вкус. Експериментирайте и намерете своите любими вкусове и комбинации.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР