Дестинации за Оскари

Предложение за лятна ваканция - местата, на които са заснети Оскаровите фаворити тази година

Елка Влаховска 11 May 2016

Скелиг-Майкъл, Ирландия - "Междузвездни войни: Силата се пробужда"

Снимка: Raymond Fogarty за Tourism Ireland и пресофиси

След еуфорията по връчването на наградите на филмовата академия в Долби Тиътър в Лос Анджелис да погледнем встрани от червения килим и блясъка на звездите. Местата, където са заснети култови сцени от филмите фаворити, се превръщат в мамещи въображението ваканционни дестинации.

Скелиг-Майкъл, Ирландия
"Междузвездни войни: Силата се пробужда"

Знаем, че действието в блокбастъра се развива в далечна галактика. Но филмът едва ли щеше да е толкова въздействащ, ако всички снимки бяха правени в студио. Кулминационната сцена е заснета на дивия и необитаем остров Скелиг-Майкъл в Ирландия.

През септември 2014 г. режисьорът Джей Джей Ейбрамс, актьорският състав и техническият персонал отсядат в рибарското селище Порт Магий в провинция Кери, Ирландия. На 14 км с лодка оттам е избраният за снимките остров Скелиг-Майкъл. Операцията се провежда при пълна секретност (под предлог че се заснема документален филм за острова, признат през 1996 г.  от ЮНЕСКО за част от Световното културно наследство). Малката местна общност в Порт Магий въобще не предполага, че участва в раждането на блокбастъра на всички времена. Вечер всички заедно пият и танцуват в кръчмата The Bridge Bar, а барманът, неподозиращ за звездния си клиент, учи Марк Хамил (Люк Скайуокър) как да отмерва една пинта (халба) ирландска бира.

Днес Порт Магий вече не е забравено от Бога място, а остров Скелиг-Майкъл е примамлива дестинация за търсачите на приключения. До него може да се достигне с лодка само при тихо време, защото се намира на т.нар. Wild Atlantic Way. Островът е бил център на монашеския живот на ирландските християни в продължение на 600 години и там може да видите изградения от тях манастир, както и невероятните им обиталища. Те напомнят на кошери на диви пчели, но направени от камъни.

Истинско приключение е да се спуска човек по стръмните каменни стъпала към морския бряг, да съзерцава океанската шир и скалата Малкия Скелиг насреща, или ако има късмет да срещне единствените сега обитатели на острова – тъпоклюните кайри, птици, които издават странни гърлени звуци.

Подробна информация за придвижване, хотели, ресторанти, барове и развлечения – на www.ireland.com.

Албърта, Канада
"Завръщането"

Най-впечатляващите кадри с Ленардо ди Каприо са заснети в провинция Албърта в Канада.

Националният парк „Банф“ е притегателно място за милиони туристи през лятото.

Красиви гледки предлагат езерата Луиз и Морен, обградени от величествени, вечно покрити със сняг планини.

Мястото за отсядане е град Банф, приветлив и предлагащ петзвезден лукс с хотели със спа центрове и голф игрище наблизо. Перфектна ваканционна дестинация.

 

 

Сафари в пустинята Намиб
"Лудия Макс: Пътят на яростта"

Постапокалиптичните пейзажи във филма са снимани в Австралия и Южна Африка, но пустинята Намиб в Намибия става декор за знаменитата сцена на гонитбата с Том Харди и Шарлийз Терон.

Може да си устроите почти сюрреалистично сафари, пътувайки през една от най-старите пустини в света с гигантски пясъчни дюни, да видите „мъртвото блато“, което след обилен дъжд се превръща в тюркоазено езеро насред пясъците, и да завършите ваканцията си на Атлантическия бряг. Африка винаги е магия!

Информация и резервации – на www.business-pleasure.net/catalog_africa/.

Норвегия, хотел Juvet
"Ex-Machina: Бог от машината"

В интериора на минималистичния и ултрамодерен Juvet Landscape Hotel в долината Валдал в Норвегия се разиграва действието в научнофантастичния трилър за жената робот с изкуствен интелект.

Мястото е много уединено – наоколо са само гори и бързи реки. Красотата на северния пейзаж се вижда от панорамните прозорци на седемте стаи кубове. Освен дивата прелест на мястото, хотелът предлага и цивилизационни екстри като спа център и ресторант с домашна скандинавска кухня.

Информация и резервации – на www.juvet.com.

 

Копенхаген
"Момичето от Дания"

Копенхаген на XX век – с разноцветните домове и мрачните улици – ни представя лентата за Лили Елбе, първия човек, преминал през хирургическа смяна на пола.

Днес може да се потопите в атмосферата от онези времена в Нюхавн, в центъра на датската столица. Оттам тръгват корабчетата за туристическа обиколка по каналите.

От палубата ще видите изключителните творби на съвременната датска архитектура и модерния начин на живот на обитателите на северната столица.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР