Шоколадови Bouchons

Правят се бързо, а причудливата им форма може да ги превърне в стилен подарък за всяко парти, поднесени в изискана опаковка

Мануела Панайотова 07 May 2016

Снимка: Мануела Панайотова

След празничната еуфория, битките с шарени яйца, козунаци и агнешко се обръщам към семплото, но чувствено удоволствие от шоколада. Той е главна съставка на едни малки кексчета с напукани върхове и множество шупли, които се образуват при печенето. Това прави формите им сходни с тези на тапи от шампанско (на френски bouchons), от където идва името им.

Текстурата е нещо средно между фъдж и кремообразна шоколадова торта, а вкусът... достатъчно богат, за да омекнат коленете на всеки любител на сладкото изкушение.

Освен с отличен вкус, "тапите" печелят с това, че се правят бързо, а причудливата им форма може да ги превърне в стилен подарък за всяко парти, поднесени в изискана опаковка.

Използвах 45 г кокосово масло, 200 г тъмен шоколад, едро нарязан и разделен 160 г + 40 г, 2 яйца, 90 г захар, 1 ч. лъжичка екстракт от ванилия, щипка сол, 2 с. лъжици арарут*, 2 с. лъжици какао.

Как ги направих: На водна баня разтопих 160 г шоколад и кокосово масло, като разбърквах непрекъснато докато се стопиха и станаха гладки и лъскави. Отстраних от огъня и оставих да изстинат. С миксер разбих яйцата със захар, сол и ванилия докато леко се сгъстят. Продължих да разбивам на ниска скорост и добавих охладения шоколад. След като сместа стана еднородна добавих предварително пресятите какао, арарут и останалия шоколад. Ползвах метални форми за крем карамел (метални или силиконови форми за мъфини също стават), намазах с кокосово масло, поръсих с какао и напълних 3/4 от чашката. Пекох на 180 С за 15-20 минути, докато върховете станаха лъскави, напукани, но твърди.

*Арарут - многогодишно растение, чиито корени се използват като храна и сгъстител. Прилича на царевично нишесте, но няма аромат и не придава вкус на скорбяла в ястията. Може да се купи от био магазините.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР