Великденски неаполитански сладкиш

Приготвянето му започва на Велики четвъртък, на Разпети петък се подготвя тестото и пълнеж от рикота, а съботата е ден за печене на сладкиша, който се сервира на празничната неделна трапеза. Безценни рецепти от архива на EVA

Мануела Панайотова 20 April 2022

Снимка: Мануела Панайотова

Задава се най-големият пролетен празник – Великден. Въздухът ще се оцвети с разтапящи душата и гъделичкащи носа аромати на пресни козунаци, които ще изпълнят всеки дом. Тяхното ухание ще се смеси с аромата на люляк, на момини сълзи, на сладкиши и домашни гозби.

Рецептите за козунаци са добре познати, затова днес ще ви запозная с един сладкиш, който се приготвя от неаполитанските сладкари специално за големия празник. Съдържа жито, варено в мляко до кремаво, смесено с рикота, захар, яйца, захаросани лимонови корички и микс от подправки - канела, ванилия, вода от портокалови цветчета*. Приготвянето му започва на Велики четвъртък - тогава се вари житото с мляко и лимонова кора и се оставя да се охлади през нощта. На Разпети петък се подготвя тестото и пълнеж от рикота, които също почиват една нощ. Така ароматите се смесват и яйцата губят ,,суфле ефекта”, който би накарал сместа да се надигне, а след охлаждане да спадне. Съботата е ден за печене на сладкиша, който се сервира на празничната неделна трапеза.

Как го направих: За тестото използвах 125 г студено масло, 250 г брашно, 1 яйце плюс един жълтък, 100 г пудра захар, настъргана кора от един лимон.

Смесих сухите съставки и добавих маслото. Миксирах в кухненски робот, докато сместа заприлича на галета. Добавих яйцето и корите, омесих и прибрах в хладилник.

За плънката използвах 100 г жито, 230 мл мляко, 30 г масло, 350 г рикота, 320 г захар, 2 цели яйца, плюс два жълтъка, настъргана кора на един лимон, 1 ч. лъжичка екстракт от ванилия, 1 ч. лъжичка канела на прах, 1 с. лъжица вода от портокалов цвят и 100 г ситно нарязани захаросани лимонови корички.

Накиснах житото във вода за една нощ. Излях водата, измих го и прехвърлих в голяма тенджера. Добавих и четири чаши вода. Оставих го да къкри за 1 1/2 часа, без да го разбърквам. Отцедих водата и оставих да изстине. Поставих го на среден огън заедно с масло, мляко и лимонова кора. След като завря започнах да разбърквам, докато стана гъсто и кремообразно, като овесена каша. Оставих да се охлажда. Разбих яйцата с рикота, захар, ванилия, канела и вода от портокалови цветчета. Прибрах сместа в хладилника да почива през нощта.

На другия ден смесих житото с рикота и захаросаните лимонови корички. Разточих 2/3 от тестото и поставих в 25 см разкопчаваща се форма. Напълних базата с плънка. От останалото тесто нарязах сладкарски ленти, които наредих така, че да образуват ромбоиди. Намазах с яйце и пекох на 200 С за около час, или докато добие златист цвят. Оставих да изстине напълно, преди да освободя от формата.


*Водаот портокалови цветчета - може да се купи от някои био магазини и някои магазини за подправки

2 КОМЕНТАРА
2
Пеши
28 May 2016, 15:01

Ще го пробвам въпреки,че Великден отмина,но когато ичетох рецептата разбрах,че няма да съжалявам.

1
Анна
14 May 2016, 10:49

Обожаван от мен сладкиш, тъй като съм живяла известно време в Неапол. Вариациите на рецептата са много, затова няма да я коментирам. Но беше редно да напишете името на сладкиша - пастиера наполетана.

ТВОЯТ КОМЕНТАР