Брайън Мей и Кери Елис пред EVA

На 16 март ще имаме удоволствието да ги видим в Зала 1 на НДК

Лилия Илиева 28 February 2016

Снимка: sme

Брайън Мей, китарист на рок групата Queen от 1970 г., забелязва Кери Елис, родена през 1979 г., още в дебютния й спектакъл „Моята прекрасна лейди“ на Бродуей и й предлага да се яви на прослушванията за мюзикъла We Will Rock You.

Брайън Мей е изключителен музикант и личност. На 6 изработва с баща си китарата си Ред Спешъл от дърво от камината на свой приятел. Доктор е по астрономия, а с групата е имал около 1000 концерта, пише филмова музика, издава самостоятелни албуми. Той е посланик на фондацията Mercury Phoenix Trust, създадена на името на Фреди Меркюри и набрала 15 млн. долара в подкрепа на болните от СПИН. Кери Елис е наричана Примата на Уест Енд и Бродуей. Има в актива си впечатляващи главни роли в мюзикъли като „Клетниците“, „Оливър!“, „Мис Сайгон“, Война на световете“, „Исус Христос Суперзвезда“ и „Котките“ и много награди и номинации за изпълненията си. Паралелно с репетициите за мюзикъла We Will Rock You Брайън се заема да подкрепи Кери професионално и през 2010 г. продуцира албума й Anthems. Така се ражда съвместният им проект The Brian May & Kerry Ellis project. Следва турнето на двамата Born Free Tour със серия интимни акустични концерти на светлината на свещи и лайф албум Acoustic by Candlelight.

На 16 март 2016 г. ще имаме удоволствието да ги видим в Зала 1 на НДК с нови версии на популярни хитове на Queen, Beatles, Kansas, както и техни любими класики, включително и общата им песен One Voice. Първото интервю, дадено от двамата за българска медиа, беше за EVA. Ето какво ни разказаха в началото на ноември 2015 г. благодарение на София Мюзик Ентерпрайсис:

Брайън, какво си спомняш от времето, в което прякорът ти беше Брими?

Б.: Да. Тук се изчервих. Хаха! Това беше много отдавна. Още преди Queen. Тогава Фреди (Меркюри) ни беше само приятел и много искаше да свири с нас, а ние с Роджър Тейлър и един приятел Тим Стафъл имахме друга група – Smile. Всички много харесвахме Джими Хендрикс. Аз съм се учил от него. И може би заради дългата ми коса или, не смея да кажа заради импровизациите ми, ме наричаха в определен период така (от Браян и Джими – Брими). В интерес на истината, на първата ни публична изява със Smile подгрявахме Pink Floyd и там изненадващо засякохме Джими Хендрикс и Брайън Джоунс (създателя на Rolling Stones). Просто изскочиха от една гримьорна и ни попитаха накъде е пътят към сцената. Беше много вълнуващо. Смъртта на Джими за нас остави огромна пропаст в музиката.

Изглеждате различни четиримата от Queen. Какво ви събираше?

Б.: Общата ни мечта и визия за бъдещето. Знаехме, че можем. Талантите ни бяха различни, което на моменти ни противопоставяше. Много сме се карали в студиото. Много пъти сме напускали групата на думи, но помежду ни имаше силна връзка. И се допълвахме. Ние не само създадохме Queen, ние живеехме, дишахме във и чрез тази група. Тя е част от нас и ние сме част от нея. Още имаме чувството, че Фреди е с нас, защото неговата музика е с нас.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР