Пурпурни фалафели

Безценни и много вкусни, носещи аромата на арабската кулинарна традиция

Мануела Панайотова 27 February 2016

Снимка: Мануела Панайотова

Фалафелите са малки кюфтенца, които се правят от нахут или бакла, или комбинация от двата продукта. Смята се, че водят началото си от египетската кухня и най-вероятно са измислени, за да заместят месото по време на пости.

Нахутът е храна с много ползи за здравето. Той има високо съдържание на фибри, протеини, манган и желязо, доставя антиоксиданти и регулира кръвната захар.

Тези ползи, плюс благоуханните подправки, превръщат фалафелите в безценна и много вкусна храна, носеща аромата на арабската кулинарна традиция.

Днес споделям рецепта за печени фалафели с червено цвекло, което им придава красив пролетен цвят.

Използвах 1 глава лук, 1 с. лъжица зехтин, 2 ч. лъжички гарам масала (може да се замени с 1 ч. лъжичка кимион и 1 ч. лъжичка кориандър), 400 г нахут от консерва (водата използвам за меренг и целувки), 2 глави сурово червено цвекло, почистено и настъргано, 1/2 ч. чаша галета, 2 ч. лъжички царевично нишесте, 2 с. лъжици сусамов тахан, сол, семена от сусам и лен.

Как ги направих: Задуших лука в зехтин до омекване. Добавих подправките и оставих за минута, две. В кухненски робот смесих всички съставки и блендирах до получаване на гъста паста. Оставих в хладилник за около 1 час. Включих фурната на 200 С. Оформих малки топки и ги овалях в подготвените семена. Наредих в тава, добавих мазнина и изпекох за около 30 минути.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР