Малка романтична библиотека

Една великолепна седморка от книги за Свети Валентин

Адриана Попова 13 February 2016

Имах преподавател по езикознание, мъж, българин, който беше най-големият унищожител на любовни романи. Тогава ги издаваха в поредицата „Арлекин“, мисля. Романтичната литература малко прилича на онази приказка за дебелите жени – една част от хората я харесват, а другата просто не си го признават. Любовните романи са милостива версия на света, те заглаждат ръбовете, слагат захар в кафето, коригират образа в огледалото, галят те по главата, внушават ти „и ти можеш“. Нещо като селфхелп литература, но със сюжет. Направо са си по-добрата селфхелп литература. Те са целогодишно занимание, но на Свети Валентин имат нещо като професионален празник. Представяме ви един много бърз подбор от последните издадени книги в този коридор.

„Болката отляво“ от Маргарита Петкова

Скандална, неприлична, без друго талантлива – Маргарита Петкова е по-смела от повечето жени. Стиховете й, най-добрите от които ще намерите в тази книга, са същите като нея – необуздани, провокиращи, влизащи с взлом в сърцето. Има и изповед в проза, където четем: „Като малка ми бяха подарили спяща кукла, една от първите, които се появиха. Аз й махнах главата, за да видя как така става, че си отваря и затваря очите. И какво – видях вътре едни ластици, като тези, които баба ми слагаше на плетените гащи. И чудото изчезна. Ако разбера как пиша, ще се случи същото – чудото ще престане да е чудо.“ ИК „Персей“

„Ще се видим в Париж“ от Мишел Гейбъл

Ако сте харесали „Парижкият апартамент“, ще ви е интересно да прочетете новата история от Мишел Гейбъл, в която отново са замесени действителни лица и събития. В центъра на романа е абсолютно очарователната дама от висшето английско общество Гладис Спенсър-Чърчил, херцогиня Марлборо. На четиринайсет тя заявява любовта си към херцог Марлборо. На двайсет заживява сама в Париж, на четиресет най-после се омъжва, а когато е почти на век, се оказва в разпадащо се имение в Оксфордшър. По думите на Вирджиния Улф: „Човек не може да не се влюби в херцогинята на Марлборо.“ Има и съвременна нишка – две американки, майка и дъщеря, които - всяка по различно време, ще открият част от себе си в Париж. ИК „Софтпрес“

„Цигуларят от Венеция“от Алиса Поломбо

Половината романтични сюжети се развиват в Париж, останалата половина – във Венеция. Този очевидно е от вторите, а освен канали тук имаме и цигулка в ръцете на един от най-великите й майстори – Антонио Вивалди.

В началото на 18-и век сме, младата Адриана е затворена в семейния дворец от ревнивия си баща. Страстта й към музиката я среща с Вивалди и тя започва да взима уроци при него, тайно и нощем. Ерос само това й чака.

ИК „Софтпрес“

 

 

„Слепият херцог“ от Теса Деър

Херцог, при това сляп, има ли нещо по-романтично? А има ли нещо по-малко романтично от съдбата на 26-годишна жена, която дори не е била целувана?

От двете крайности се получава забавната, очарователна и добре написана история за Офелия Гуднайт, която трябва да се раздели с приказките, за да открие живота.

ИК „Егмонт“

 

 

„Малка книга за шоколада” от Джоан Харис

Джоан Харис ли не може да пише за любов? За бога, тя написа „Шоколад“, по който Ласе Халстрьом снима Онзи филм с Джони Деп и Жулиет Бинош. Тази нейна малка книга не е роман, пълна е с рецепти за торти, гофрети, трюфели и мъфини – с други думи, пак с любов. Рецептите са придружени с невероятно примамливи фотографии и с разказ за историята на шоколада, митичното му обаяния през вековете, въздействието му върху въображението. ИК „Сиела“

„Обича ме, не те обича“

Те са 16 и са от добрите. Алек Попов, Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Теодора Димова, Кристин Димитрова, Васил Панайотов, Владимир Зарев, Ганка Филиповска, Георги Томов, Емил Андреев, Емануил Видински, Иво Иванов, Илиян Любомиров (по-известен като Августин Господинов), Мирела Иванова, Палми Ранчев и Радослав Парушев са написали по един разказ за любовта.

Някои ще ви разсмеят, други ще ви натъжат. Нали знаете, че любовта е другото име на живота...

ИК „Сиела“

„Любовта на великите мъже“ от Михаил Дубински

Любовните истории на великани като Гьоте, Шилер, Наполеон, Микеланджело, Шекспир, Моцарт са събрани от руския журналист Михаил Дубински още в началото на 20-и век, но нищо от тях не е изтляло.

Все още е интересно да разберем как Рафаело се влюбва лудо в дъщерята на хлебар и я увековечава в „Сикстинската мадона“ или пък Дикенс копнее съпругата му да си размени мястото с очарователната ѝ, далеч по-изискана и талантлива сестра.

ИК „Вакон“

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР