Торта с мисия

Една рецепта за любов

Мануела Панайотова 13 February 2016

Снимка: Мануела Панайотова

Удивително е колко често в легендите се преплитат мистиката, любовта и храната. Историята на днешната торта също е обвита в мистика. Според нея девойка се влюбила в персийски принц и му приготвила сладкиш. Тя вложила цялата си любов, добавила кардамон, розови листенца и щипка шафран. Била убедена, че след първата хапка той ще бъде неин. Е, не станало точно така - принцът бил алергичен към шафрана и, така да се каже, връзката не потръгнала.

Поуката от тази история е, че не бива да храня големи надежди за сладкишите като пряк път към любовта, нито да храня принцове, и че понякога е по-разумно да претупам увертюрата и да мина направо към секса.

Иначе, тортата е прекрасна и със сигурност ще се влюбите... в нея.

Използвах 250 мл кисело мляко, 1 ч. лъжичка бакпулвер, 4 яйца, 220 г пудра захар, 150 г бадемово брашно (ситно смлени бадеми), 150 г царевично брашно, семенцата от 6 шушулки кардамон, 2 с. лъжици розова вода, 6 с. лъжици нарязан шам фъстък, 100 мл мляко (бадемово, кокосово или пълномаслено), щипка шафран, кора от един портокал.

Как го направих: Счуках семената от кардамон. Затоплих млякото с шафрана. Разбих яйцата със захарта, докато леко увеличат обема си. Добавих кардамон, портокалова кора, нарязаните фъстъци, розова вода и млякото с шафран. Изсипах тестото в кръгла форма (22 см) и пекох на 180 С за около 45-50 минути. В това време направих сиропа. Използвах сока и кората от един портокал,125 мл вода, 120 г пудра захар, 2 с лъжици розова вода. Сложих всички съставки в малък съд и ги оставих да къкрят около 5 минути. Топлата торта глазирах с мека четка. Поръсих с фъстъци, розови листенца и пудра захар.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР