Комбуча и пробиотици срещу махмурлук

По време на новогодишните празници често прекаляваме с алкохола и последиците от това са ясни – махмурлук в по-тежка или по-лека форма

Елка Влаховска 31 December 2017

Как да преодолеем сутрешното „страдание“? Припомняме ви някои безценни съвети от Надя Петрова, експерт по здравословно и балансирано хранене

Защо страдаме от махмурлук?

Причините са няколко: на първо място, алкохолът има дехидратиращ ефект и извлича водата от организма, на което се дължат главоболието, силната жажда и умората. Липсата на вода пък кара мозъка да се свие съвсем леко, при което се променя налягането в черепната кутия. Това е и причината за главоболието. Алкохолът също така действа като дразнител на храносмилателния тракт и това може да предизвика гадене и болки в стомаха. Определени ензимни реакции, протичащи в черния дроб, влияят на синтеза на глюкозата, а при дефицита й се наблюдават умора, слабост, промени в настроението, понижено внимание и концентрация. Възможно е също да се появи повишена чувствителност към светлина и шум, която е част от естествената детоксикация на организма.

Има ли храни или напитки, които да ни помогнат да преодолеем негативните последици от препиването?

Да, за главоболието, силната жажда и умората е добре преди, по време и след приема на алкохол да се пие много вода и да се избягват напитки, които действат като допълнителен диуретик. В тази графа влизат кафе и някои газирани безалкохолни с кофеин, както и енергийните напитки. За да се набави глюкоза пък, е важно да се хапне нещо, неслучайно повечето хора изпитват т.нар. „пиянски глад“.

Какво да правим, ако много ни натежи алкохолът? Старото римско правило да се повръща добро ли е?

По-скоро – да. Повръщането помага на организма да изхвърли част от алкохола, което може да предотврати евентуално натравяне. Така че, ако имате позиви за повръщане по време на пиене – послушайте тялото си.

Кои са най-новите открития за борба с махмурлука?

Колкото и странно да звучи, това са пробиотиците, които могат да неутрализират негативното действие на алкохола върху целия храносмилателен тракт, да забавят усвояването му в организма, а оттам и да ни помогнат да се чувстваме по-добре след завишен прием. Неслучайно един от най-добрите „народни методи“ за справяне с махмурлука е зелевият сок, получен при дива ферментация на зеле. В действителност той е богат точно на пробиотици, а същевременно е и течност. Препоръчвам той да се пие не само при махмурлук, но и по време на консумацията на алкохол.  

Има ли по-изискани заместители на зелевия сок?

Най-модерната напитка напоследък, която може да включите по време на прием на алкохол, е комбуча. Това е ферментирала напитка от чай, богата на пробиотици. Освен това е по-приятна за пиене от зелевия сок и вече се предлага в някои заведения и в България. Но уточнявам – за да има ефект, комбуча трябва да се приема по време на пиене, а не след това.

Какво ви е мнението за другите „народни“ лекове като зелева чорба и шкембе чорба на другия ден?

Те са доказано ефективни. Освен зелевия сок, зелевата чорба и шкембето, добри народни лекове са още доматеният сок (или класическото bloody merry), храните, богати на витамин С (между другото най-богат източник са чилито или лютите чушлета), и всички видове супи.

Сънят помага ли? Колко време да се излежаваме, ако можем да си го позволим?

След по-сериозен запой е добре да се спи по-дълго, например около 10 часа, за да се даде възможност на организма да се справи с нанесените му щети. Важно е обаче преди да си легнем, да подадем и елементите, които ще му помогнат да се справи със задачата – вода и пробиотици.

Към какво да се обърнем за първа помощ при махмурлук – към аптеката или към храната?

Аз лично препоръчвам да е към храната в комплект с много вода.

Вие страдали ли сте от махмурлук и какви мерки прилагате?

Слава богу, не. Аз съм от хората, на които генетично им е заложено да не изпитват махмурлук, така че реално нямам представа какво е това. Но на последните семейни празненства вкъщи бях набавила сериозно количество комбуча и ги сервирах малко след вечерята, когато обикновено започват по-сериозните напитки. Ефектът беше забележителен, на следващия ден махмурлии вкъщи нямаше.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР