В месеца на празниците сме и скоро ще се окажем в окото на изобилието от ,,прекалености”. Днешното предложение е много приятен домашен диджестив, който може да съпътства соаре или да бъде финал на вечеря. Трябват ви водка, тиква, подправки и малко търпение.
Използвах: 1.700 кг тиква „цигулка“ и 1 л водка.
За сиропа: 100 г бяла захар, 100 г кафява захар, 1 с. лъжица семена от фенел, 1 с. лъжица зърна черен пипер, 1 ч. лъжичка карамфил (подправка), 5 бр. звездовиден анасон, 1 пръчка канела, натрошена на парченца, 150 мл вода.
Как го направих: Почистих тиквата и я нарязах на кубчета. Запекох ги на 180 С за около 20-25 минути. Когато изстинаха ги прехвърлих в дълбок буркан и залях с водка (кубчетата трябва да са изцяло покрити). Запечатах и оставих на тъмно и хладно място.
След седмица започнах да дегустирам. След още седмица бях доволна от вкуса. Прецедих през марля и подготвих сироп. В касерола смесих водата, двата вида захар и подправките. Изчаках да заври, намалих топлината и оставих да къкри за около пет минути. Изстиналият сироп прецедих и добавих към водката. Оставих за едно денонощие ароматите да се смесят.