Kоледен венец

Диана Шингарова 24 December 2019

Снимка: Диана Шингарова

Ароматът на празник у дома традиционно се разнася с печенето на сладък канелен хляб с ядки и сушени плодове. Ето тайната на моя „Канелен коледен венец“.

За тестото ще са ви необходими: 1 яйце, 50 г масло, 125 мл хладко мляко, 100 г пудра захар, 300 г пухкаво бяло брашно и пакетче мая. За плънката си пригответе: 50 г масло, 50 г пудра захар, 50 г марципан, 2 с.л. канела. Ще ви трябват още 100 г цели бадеми – предварително накиснати в гореща вода и обелени. Маята смесете с 2 пълни с.л. брашно, 1 с.л. захар и хладкото мляко. Оставете 15 минути да се активира. Пригответе си дълбока купа, пресейте брашното и направете кладенче, в което изсипете маята, яйцето, разтопеното масло и захарта. Замесете гладко тесто и оставете да втаса 40 минути. Върху набрашнен плот изсипете тестото, размесете и разточете кора с дебелина около 1 см. Намажете с плънката, поръсете с бадеми. Навийте кората на руло и оформете венец.

Прехвърлете красиво оформения сладък хляб в тава върху хартия за печене и оставете да втаса още веднъж за около 30 минути. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 30-35 минути. Поръсете с пудра захар и украсете по желание.

Още интересни гурме рецепти вижте на gourmetfriday.com

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР