Наследството на Артузи

Неговата рецепта за пай от тиква - лесна, икономична и обсебващо вкусна

Мануела Панайотова 05 December 2015

Снимка: Мануела Панайотова

През далечната 1891 г. в Италия излиза книгата "Наука в кухнята и изкуството да се храним добре" на Пелегрино Артузи. Син на заможен търговец, Артузи бил добре образован и отдаден на своите две страсти - готвене и литература.

Пътувайки, авторът събирал рецепти и впечатления от различни региони на Италия. След това подлагал всяка рецепта на множество експерименти. Това продължавало докато храната добие нужния баланс от съставки и достигне съвършенството, необходимо за да бъде записана и препоръчана. Освен с инструкции, рецептите били придружени и с анекдоти и забавни случки - абсолютно иновативна за времето си идея.

Книгата стартирала като "описателно ръководство" с 475 рецепти. Тъй като Артузи не можел да намери издател, сам финансирал публикуването и продажбата на първите хиляда копия. Много скоро популярността на семплите му и вкусни предложения нараснала и в следващи издания техният брой станал 790.

Неговата рецепта за пай от тиква e потвърждение на това - тя е лесна, икономична и обсебващо вкусна.

Как я направих: използвах 1кг тиква, 500 мл мляко, 3 яйца, 100 г захар (използвах кафява Мусковадо), 2 с. лъжици разтопено масло, 100 г бадемово брашно, 2 ч. лъжички канела, няколко капки ликьор Амарето, щипка сол, шепа бланширани бадеми и пудра захар за декорация.

Почистих тиквата и нарязах на кубчета. Сварих с млякото, докато омекне. Поставих в марля и отцедих. Полученото количество трябва да е 300 - 350 г. Разбих яйцата със захарта, маслото, канелата, бадемовото брашно и солта. Добавих тиквата и ликьора. Изсипах сместа в 23 см кръгла форма, постлана с хартия. Загладих горната част и поръсих с бадемите. Изпекох на 180 С за около 50 минути.

 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР