Рустикална орехова торта

Основните съставки са само три - орехи, яйца и захар

Мануела Панайотова 07 November 2015

Снимка: Мануела Панайотова

Има храни, които носят един особен уют, присъщ на нещата, с който сме свикнали и харесваме. Като стар, плетен шал, преметнат на дивана, в който да се сгушиш в есенна вечер. Точно такъв е традиционният за Калабрия орехов сладкиш. Основните му съставки са само три - орехи, яйца и захар. Но те правят структурата му влажна и дъвчаща с богат ядков вкус.

За популярността на този семпъл сладкиш допринася Ада Бони, която е редактор на списание и автор на готварски книги. Най-известната от тях е ,,Талисманът на щастието“ и се смята за една от класическите италиански готварски книги. Вдъхновена от домашно приготвената храна от различни региони на страната, Бони оставя в наследство над 2000 рецепти, които са в основата на съвременната италианска кухня. С предложението си за лек маслен крем с лимон, тя преобразява селския орехов сладкиш в истинско изкушение.

Продукти: 340 г обелени орехи, 4 яйца (разделени жълтъци от белтъци), 200 г пудра захар, настъргана кора от един лимон.

Как го направих: използвах форма с размер 22 см, покрита с хартия. Смлях орехите на фино брашно. Разбих жълтъците със захарта, добавих лимонова кора и ореховото брашно. Тук вече бърках на ръка, защото сместа е много плътна. В отделна купа разбих белтъците на пухкав крем, който постепенно прибавих към ореховото тесто. След като всички съставки се комбинираха, изсипах във формата и изпекох на 180 С за около 50 минути или докато горната част е добре опечена. Изчаках го да изстине, освободих от хартията и плътно увит в найлон го прибрах в хладилник за няколко часа. Този сладкиш е чудесен дори поръсен с малко пудра захар. Но, ако ви се иска нещо повече, направете го с крем.

Маслен крем: използвах 2 белтъка, 100 г масло, кора от 1 лимон, 2 с. лъжици лимонов сок. На водна баня разбих белтъците със захарта, докато кристалите се стопят. Свалих от огъня и продължих да бия за около 5 минути. Прехвърлих в миксер и на включени бъркалки добавих маслото на малки парченца. Когато получих лъскав, гладък крем, сложих кората и лимоновия сок.

Сглобяване: Разрязах тортата на два тънки диска. Разделих крема на две части. С едната намазах долния диск, поставих горния и покрих цялата торта с останалата глазура. Украсих с карамелизирани круши, но може да се ползват и захаросани плодове по избор.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР