Prada промени Милано

Светът се променя, Милано – също. До неотдавна градът се славеше предимно като най-добрата шопинг дестинация. Днес има и много други „горещи“ точки за посещение

Елка Влаховска 01 November 2015

изложбата Serial Classic привлече много посетители и ценители на изкуството от 9 май до 24 август

Нека да тръгнем по пътя „дизайн и съвременно изкуство“, който сега оживява в Милано наравно с историческата архитектура и старите майс-тори. През април в хангар до железопътната гара „Гарибалди“ откриха ново пространство на най-старата галерия за дизайн Nilufar – Nilufar Depot.

През май Фондация Prada превърна в модерна галерия бивш завод, в който в началото на миналия век се е произвеждало брендито Cavallino Rosso. Реконструкцията на комплекса е поверена на едно от големите имена в архитектурата – Рем Кулхас.

И като говорим за дизайн, не е за пропускане и бар Luce. Интериорът му е разработен от режисьора на филма „Грандхотел Будапеща“ Уес Андерсън, а менюто е заимствано от миланските барове през 50-те и 60-те години.

 

Отвъд традиционните представи за италианска храна е „новата кухня“ на града. Един от най-добрите новооткрити ресторанти Terrazza Triennale се гордее с мишлензвездния шеф Стефано Червени и неговата съвременна интерпретация на италианските кулинарни традиции, а също и с гледката към парка Семпионе, двореца Сфорца и панорамата на града. Друга гореща точка е ресторантът Asola на деветия етаж на магазина Brian&Barry. Там шеф-готвач Матео Торета удивлява не само с вкусовете, но и с вида на ястията, като предлага т.нар. „хроматична кухня“ – сет от пет блюда с различен цвят.

В Милано дори шопинг концепцията е нова – появи се Brian&Barry – нов формат  мултибрандов магазин, в който на едно място са разположени последните топ продукти козметика, мода, технологични джаджи и храна. Друго шопинг (и не само) изкушение е магазинът в затвореното до неотдавна кино Excelsior, на две крачки от Дуомо. Реставрацията и интериорът на пространството са поверени на френския архитект звезда Жан Нувел. Там човек може да открие експериментални марки дрехи, авторска бижутерия, малко познати аромати. Кино Smeraldo на Корсо Гарибалди също е събудено за друг живот – там се намира гастрономичният център от нов тип Eataly. В него дори жителите на Милано откриват непознати деликатеси от Италия. Под покрива на Eataly има и ресторанти, кулинарно училище, пекарна и дори малка сцена за концерти. 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР