Доктор Фредерик Салдман - френска целувка и френски парадокс

Първата стъпка към щастието е да не изяждате всичко в чинията си

Лилия Илиева 13 October 2015

Д-р Фредерик Салдман е медийна звезда във Франция, кардиолог и нутриционист, директор на списанието Nutrition Pratique („Практика на храненето“), един от най-продаваните автори на книги на тема здраве и хранителна хигиена в света. В кабинета му в болницата „Жорж Помпиду“ в Париж влизат звезди като Ален Делон, Изабел Аджани, Софи Марсо, Жак Ланг, Клод Льолуш, писателят Жан Дюжарден, режисьорът Роман Полански.

Негови пациенти са и Албер Елбаз – артистичен директор на Lanvin, и президентът на Франция Франсоа Оланд. Последният бестселър на д-р Салдман – книгата му „Най-доброто лекарство сте вие!“ (на български от ИК „Колибри“), беше повод за гостуването на нутрициониста в България. Всяка крачка на Салдман плътно следеше екип на френската телевизия TF1, снимащ документален филм за него.

Д-р Фредерик Салдман
Д-р Салдман, сред пациентите ви има много известни имена. Доколко е здравословно човек да бъде известен?

Доколко известността влияе върху някого, зависи от самия него. При известните хора, които аз познавам, популярността помага да се отнасят отговорно към себе си. Но може да бъде и опасна. Ако човек я избере за единствения си център, това може да провокира психологическа нестабилност.

Защо беше важно за вас да напишете книгата „Най-доброто лекарство сте вие“?

Защото на база на лекарската ми практика и на различни научни изследвания мога да твърдя, че необходимите медикаменти за излекуването на голяма част от сериозните съвременни болести са дълбоко в самите нас.

Човешкият мозък и човешкото тяло имат все още неизползвани огромни ресурси. Достатъчно е тези възможности да бъдат активирани и много симптоми и болести ще могат да се лекуват ефикасно. Моята амбиция е да ви покажа как да се предпазвате от болестите, за да живеете дълго и в добро здраве.

В тази книга давам ключовете, с които да овладеете тялото си. А те са: храненето, телесното тегло, сънят, чревната проходимост, половият живот, овладяването на стреса и стареенето.

Ако намалим теглото си, ако подобрим храненето и спортуваме по 30 минути всеки ден, можем да намалим с 40% риска от сърдечно-съдови заболявания, алцхаймер и рак.
Дайте, моля, конкретни примери.

Да започнем от храненето. Преди век за целия си живот си човек е изяждал 5 кг захар. Сега изяжда 25 кг. Представете си панкреасът (задстомашната жлеза), който тежи 80 грама и отговаря за обработката на храната за целия организъм, колко работа извършва всекидневно. Ако го претоварвате, естествено е да се умори и това да провокира болести.

Можете да се погрижите за тялото си, като например се научите да слагате по-малко сол или захар в храната. Така първо ще усетите истинския й вкус, ще регулирате и апетита. Ако човек яде, за да се успокои, да се отпусне и да си оправи настроението, той е пристрастен и вече не изпитва удоволствие. За да го преоткрием, трябва да извоюваме свободата си.

Първата крачка към щастието и равновесието е да се научите да не изяждате всичко в чинията си. Ако сте изяли 100 г повече на ден, в края на годината ще тежите с 3 кг повече. А ако приемате 30% по-малко калории дневно, продължителността на живота ви ще нарасне с 20%.

В книгата си пишете, че черният шоколад регулира апетита.

Да. Ако имате неконтролируем импулс за хранене, сдъвчете две до три блокчета стопроцентов натурален шоколад и ще се убедите. Импулсът за хранене прекъсва. Редовното хапване на 2 парченца черен шоколад води до понижаване на артериалното налягане. Освен това той съдържа полифеноли – органични молекули с антиоксидантно действие.

Чували ли сте за French paradox? Според изследвания французите получават два пъти по-рядко инфаркт от американците. Това се дължи не само на факта, че пият чаша червено вино на всяко ядене, но и на черния шоколад. Французите са най-големите консуматори на черен шоколад в света.

Можете да регулирате апетита си и с шафран. Той провокира усещане за ситост. Ще ви помогне и изпиването на чаша вода преди хранене, една 5-минутна пауза, когато стигнете до средата на блюдото. Те дават възможност на мозъчния ви център да се задейства. Лютият пипер също намалява апетита и улеснява храносмилането, съдейства за изгарянето на мазнините и потиска натрупването им, съдейства за намаляване на холестерола.

Защо е толкова важно да сваляме килограми?

Не е важно да ги сваляме. Важно е да сме в здравословни граници. За да разберете дали сте в тези граници, изчислете телесния си индекс BMI (body mass index). Той е равен на теглото в килограми, разделено на ръста, повдигнат на квадрат. Ако числото е между 18 и 25, вие сте с нормално телосложение. При индекс над 25 сте със свръхтегло, а при над 30 става въпрос за затлъстяване. Човешкият организъм е прецизна машина и за да функционира безпроблемно, има нужда от равновесие.

Неслучайно във всички религии съществува постенето. Разбира се, трябва да се консултирате с лекаря си дали е подходящо за вас. Периодичното гладуване е лечебно за някои възпалителни процеси като астма, ревматизъм и алергии. То позволява на организма да възстанови и задейства задрямали механизми на клетъчната регенерация. Наложително е да се пие обилно вода.

Има изследвания, че ако всяка седмица човек прави почивка от ядене в продължение на между 12 и 16 часа, производството на дефектни клетки от организма намалява. Всяка секунда тялото ни произвежда 20 милиона нови клетки, които заменят нефункционалните. Грешките при размножаването им са в основата на раковите заболявания. Правени са изследвания, че ако всяка седмица човек спира да се храни за 24 часа, е застрашен от рак с 20% по-малко. Имунната му система се засилва.   

Разкажете повече за синдрома бърнаут. Какво представлява и как да се справяме с него?

По принцип стресът е здравословен. Той е двигател за развитие и е нормална реакция на организма към приятните и неприятни въздействия на външната среда, но при продължителен стрес има крайна фаза, която може да се окаже пагубна. В един момент тялото се поврежда. За да се предпазим, трябва да се научим да изключваме.

Достатъчни са ни 15 минути на ден. Аз си правя медитации. Изглежда просто, но не е. Обаче помага да се върнете в сегашния момент и да го осъзнаете. Хората непрекъснато мислят за вчера или утре, но ако сте тотално в сегашния момент, това ще ви даде спокойствие.  

Едно от най-ефикасните средства за регулиране на стреса е френската целувка. Говоря за дълбока, изпълнена с любов целувка, уста в уста, с участието на езика. Тя активира едновременно обонянието, осезанието и сетивото за вкус. Слюнката, която се обменя, участва в нарастване на сексуалното желание, тъй като съдържа тестостерон.

Този хормон отключва много по-силен сексуален импулс и при мъжете, и при жените. След това се намесва секрецията на допамин, хормона на насладата. Той е невротрансмитерът на удоволствието и удовлетворението, който мозъкът освобождава при приятни преживявания.

И най-накрая се отделя и окситоцин – хормона на привързването към другия. Освобождават се ендорфини, които предизвикват усещане за лека еуфория и отпускане. Изучавайки хормоналните промени у мъжете и жените след продължителна целувка, учените наблюдават намаляване на нивата на кортизола, наречен биологичен маркер на стреса. Така тя действа като мощно противостресово средство.

В книгата си твърдите, че женските сълзи предизвикват понижаване на сексуалното желание у мъжете.

Израелски учени са доказали, че мирисът на женските сълзи понижава тестостерона, който отговаря за влечението на мъжете към жените. От друга страна, редовната сексуална активност е гаранция за добро здраве. Ако една двойка има 12 полови акта месечно, тя увеличава продължителността на живота си. При мъжете това количество полови актове намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Ако го увеличите на 21, това ще намали възможността мъжът ви да заболее от рак на простатата.

При жените редовният секс намалява риска от рак на гърдата. Правени в манастири изследвания доказват, че монахините боледуват по-често от рак на гърдата в сравнение с останалите жени.  

Във всички случаи е препоръчително човек да се движи поне 30 минути на ден. 30 минути упражнения намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, рак и алцхаймер с 40%. И за всички, които се оправдават с липса на време, ще подскажа, че едно от най-елементарните и достъпни средства за спортуване са стълбите.

Човек, който качва и слиза по стъпала с равностойност на 21 етажа дневно, задържа трайно теглото си с най-малко 2 кг под първоначалното.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР