Супа от салвия

Ако сте фенове на класическата лучена супа, тази от салвия е неин кулинарен събрат

Диана Шингарова 29 March 2019

Супата от салвия е истинско чудо. В това ястие умело се съчетават три свещени елемента от района на Прованс: вода - чиято важност имаме склонност да забравяме в наше време; градински чай - чието име в превод от френски означава “аз спасявам”; и чесъна като универсален лек и гонител на демони.

За основа на тази рецепта (за 6 порции) ще ви трябат 8 чаши вода, 20 скилидки чесън, 10 листа пресен градински чай, сол и прясно смлян черен пипер на вкус, 6 с.л. зехтин, филийки сух хляб и сирене Грюер. Сварете салвията и чесъна в 8 чаши вода за 15-ина минути. Изхвърлете салвията и намачкайте чесъна. Подправете със сол и черен пипер. Подгответе 6 купички, сложете на дъното 2 малки филийки сух хляб, залейте с чесновия бульон и добавете супена лъжица зехтин на всяка порция. Поднесете супата гореща и задължително с ароматно сирене Грюер.

Варианти: хлябът може да бъде заменен от шепа фиде, добавено в супата 10 минути преди края на времето за готвене. Добър вариант за още по-плътен вкус е добавянето на пилешки бульон. В някои райони разбиват и яйце в супата.

фотография Диана Шингарова

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР