Пудинг от диня

Рано е да си вземем довиждане с лятото

Мануела Панайотова 19 September 2015

Снимка: Мануела Панайотова

Времето се намръщи, небето плувна в сълзи и помислих, че лятото си е отишло. Но не, още не! И за да си го докажа в един проливен дъжд си купих диня.

Този плод е удивителен и универсален. Всичко се ползва - месестата част за десерти и коктейли, от семките извличат масло, а кората участва в направата на сладка и туршии. Да не забравяме и пречистващия й ефект, който я прави идеална за диета.

В Италия популярен десерт е пудингът от диня, обикновено направен от диня, бадеми, шоколад и канела. Днешното предложение е леко модифициран вариант на този сладкиш.

Използвах 1 литър сок от диня, 100 г. царевично нишесте, 100 до 200 г. захар, в зависимост от естествената сладост, 2 сушени листа от лайм*, щипка канела и щипка счукан кардамон. За гарнитура - суров шамфъстък и бял и черен шоколад, нарязани на ситно.

Как го направих: Използвах сокоизстисквачка, след което прецедих сока през фина марля. Смесих царевичното брашно с 1/2 чаша сок и разбих, за да избегна появата на бучици при варенето на крема. Останалата част от сока оставих да къкри на тих огън с листата от лайм, захарта и подправките за около 5 минути. Извадих листата и добавих разтвореното царевично брашно. Сгъстих. Насипах в чаши до средата, прибавих шоколад и запълних с крем. Украсих с шам фъстък, шоколад и стрити листа от лайм.

 

*Листа от лайм, сушени. Намират се в големите вериги и био магазините. Изключително свежи, ползват се за десерти, супи и сосове.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР