Д-р Радослав Тошков: Как да се справим с подутия корем

Двама от трима пациенти в моята практика споделят, че имат непрекъсната или периодична проява на подут корем. Подутият корем не е присъщ само за хората с наднормено тегло – независимо дали сте 50, 65 или 90 кг, този проблем може да ви „скъса нервите“

eva.bg 05 September 2015

Най-честите причини за подут корем

Три ключови системи се преплитат физиологично в корема: храносмилателна, хормонална и нервна. Оттук могат да произхождат и причините за подутия корем.  

Д-р Тошков
Проблеми от храносмилателно естество

Синдром на раздразненото черво: подуването на корема е обичаен симптом наред с периодични болки, редуване на запек с разстройство и други.   

Запек: нередовното изхождане е ключова причина за възпаление на чревната лигавица, подуване на корема, токсичност и други последствия.

Дисбактериоза и свръхрастеж на нежелани мироорганизми: червата ни са населени от милиарди микроорганизми. От баланса на тази среда зависят нашите имунна система, храносмилане, метаболизъм и нервно-психическо здраве.   

Ензимни дефицити: на всеки етап от храносмилането се отделят ключови ензими, без които храната не само не би могла усвои, но и би предизвикала дисбактериоза, газове, подуване на корема, гнилостен процес и т.н.

Хранителна нетолерантност и пропускливи черва: непоносимостта към определени храни, позната още като алергия тип 3, е сред най-обследваните проблеми.   

Хормоните като причина за подуване на корема

Колебанията в хормоналната система на жената често излизат извън стереотипната месечна динамика и се изразяват в нетипични топли вълни, коремни болки, главоболие, кожни проблеми, разстройство или запек, подуване на корема... Проследяването на хормоните обикновено разкрива дисбаланс в нивата на естрогени и прогестерон, който пряко засяга метаболитната и храносмилателна система.

Смущенията в нервната система влияят върху червата и храносмилането

Невротрансмитерите са химични вещества, служещи за предаване на сигнал между клетките в нервната система, т.е. всяка биохимична реакция, водеща до гняв, щастие, плач, болка и т.н. не би била възможна без тези специфични химични вещества. Чревната лигавица е с най-голямата контактна площ в нашето тяло (над 450 кв. м) и е осеяна с нервни окончания с обем малко по-малък от тези на мозъка.

Именно в червата се произвеждат основни невротрансмитери: хистамин (освобождава се при алергични и възпалителни реакции), допамин (с ключова роля при редица психични процеси: мотивация и зависимости) и хормонът на щастието – серотонин. 95% от серотонина се произвежда в червата.

Неслучайно червата се считат за втори мозък и учените непрекъснато преоткриват свързаността им при състояния на депресия, гняв, угнетеност, нарушена концентрация, аутизъм и др. Така стигаме до свързаността на емоционалните сътресения с храносмилането и в частност с подуването на корема: ежедневният, методичен или спорадичен стрес, гняв, уплаха, ярост и т.н. могат да предизвикат различни по интензитет нарушения на храносмилателната функция: промени в ензимните процеси, киселинност, спазми на стомах, жлъчен мехур и черва, дисбаланс на чревна флора.

Как да откриете индивидуалната причина за подутия корем   

- Внимателно проследете състоянието си, честотата и свързаността с храна, месечен цикъл, стрес и други детайли.
- Обследването на храносмилателната и метаболитна функция на вашето тяло се базира на модерната фецес (екскременти) диагностика, чрез която се изясняват ензимните процеси, детайлният микробиален състав, фактори на възпаление, имунна система и др., както и е състоянието на важните невротрансмитери.  
- ImuPro обследва детайлно всички реакции на имунната система към консумираните храни. Познавайки тялото си, ще имате решение на проблема с подутия корем, а и ще се предпазите от заболявания, свързани с храната.
- Проследете вашия хормонален статус. Ако подутият корем е свързан с месечния ви цикъл, проблемът е решим посредством хормонална диета, биорезонанс или биоидентична хормонална терапия.    
- Ако откривате, че стресът е в дъното на коремния дискомфорт, чрез иновативен кръвен тест (NeuroSpot) може да проследим дисбалансите в нервната система и да ги компенсираме.

В Детокс Център ще открием причините за състоянието на вашия организъм и ще го подобрим чрез целенасочени, логично обусловени и иновативни подходи. За повече информация - www.detoxcenter.eu

2 КОМЕНТАРА
2
Daniela
01 June 2019, 23:51

„ Преди 2 години имах сериозни проблеми със стомаха и червата. Всеки ден имах подуване, куркане газове, диария или запек. След безброй изпити лекарства и ходене по мъките , симптомите се скриваха за известно време и след това пак се подновяваха. Вече се бях отчаяла и мислех за най- лошото. Съвсем случайно разбрах за тинктура“ Здраве“ и след толкова много мъки не бях много убедена , че ще ми помогне. Започнах прием сутрин и вечер и след 4 месеца пиене , аз стана като нова. Урегулирах корема си и стомаха, постепенно изчезнаха газовете , подуването в корема и върнах усмивката си. Проблемите ми останаха в миналото. Горещо я препоръчвам !

1
Яна
18 September 2015, 11:20

Заглавието на статията няма Нищо общо с написаното. Не видях никъде ''КАК" да се справим с проблема, а само описани няколко основни и потенциални причини за проблема. И разбира се накрая, реклама за това "КЪДЕ" и при "КОЙ" да отидем за да ни реши проблема. Браво :)

ТВОЯТ КОМЕНТАР