Джемайма Хан

Момиче за пример

Кристина Симидчийска 23 January 2009

Guliver Photos/Getty Images, Red Dot/Wenn
В една своя пиеса Оскар Уайлд отбелязва: „Харесвам жени с минало и мъже с бъдеще“. Е, ние също. Затова и вниманието ни неизбежно бе привлечено от новата любимка на британската преса: Джемайма Хан.

В миналото името й се свързваше предимно с благотворителните й изяви в Пакистан и близкото приятелство с принцеса Даяна. След това - с официалния годеж с Хю Грант и последвалата раздяла на крачка от олтара. Междувременно британското издание на Vogue я обяви за „въплъщение на съвременния блясък“, бе отличена за най-стилна жена на острова, а ето, че чарът й покори и нещо на пръв поглед непревземаемо: отскоро свободното сърце на Гай Ричи.

Нейна запазена марка са пищните коси, стройна фигура и елегантните, перфектно скроени костюми. Стилът й може да се определи като микс от етно и класика, с почти задължителните, разчупващи силуета масивни аксесоари. Вроденото й усещане за  елегантност понякога изглежда твърде конвенционално, а друг път – неочаквано и чудновато. И все пак - тя винаги е уверена в себе си, сякаш наистина се чувства „удобно“ в кожата си, независимо от стилистичния избор - и може би точно там се крие тайната на магнетизма й. Резултатът от задължителното й присъствие на седмиците на модата е прецизен подбор на ключовите модели и аксесоари от дефилетата. Джемайма не се страхува да застане пред обективите дори със спорни елементи като металния колан, напомнящ за девичи пояс на Dolce&Gabbana или виниловия клин на Alexander McQueen (комбиниран със сако Chanel и обувки Christian Louboutin). Тя самата споделя: „Стилът не може да се купи или имитира. И за разлика от красотата, той не е нещо, с което се раждаш...“. Дали, наистина?

Дори и да е така, няма как да остане незабелязан. Не само от светските хроникьори, но и от самите му създатели. Така например, френската модна къща Azzaro й отправи покана за ексклузивно сътрудничество за колекцията си прет-а-порте, пролет-лято 2009. Джемайма се включи с няколко модела дрехи и аксесоари, които бяха изложени на седмицата на модата в Париж. Вследствие на успешното сътрудничество, в края на 2008-а Хан сияеше като лице на кампанията за релансирането на първия аромат на марката – Azzaro Couture.

Страстта на Джемайма към модата намира още едно свое отражение - в работата й като сътрудник на британския Vogue и собствената й колонка в националния вестник The Sunday Telegraph. Освен тези приятни занимания, Джемайма вече повече от шест години работи за международната организация UNICEF и е неин официален посланик във Великобритания.

И като казваме, че Джемайма е жена с минало – никак не се шегуваме! Дъщеря на финансовия предприемач сър Джеймс Голдсмит (определян като английската версия на Доналд Тръмп) и богатата наследница лейди Анабел Голдсмит, Джем е едва на 19, когато по заръка на баща си се омъжва за 22 години по-възрастния пакистанец Имран Хан – световноизвестен играч на крикет, с амбиции за сериозна политическа кариера. Със стъпването си в Исламабад през 1995 г., Джемайма приема исляма, получава ново име – Хайга и ражда на Имран двама сина. Изучава националния език – урду, а през 1998-а създава моден лейбъл (като част от нейните благотворителни програми) специално за жените в Пакистан – моделите са комбинация от деликатната ръчна изработка на източните майстори и осъвременена версия на традиционните роби, които тя самата е принудена да носи. Малко преди преуспяващият й в политиката съпруг да се кандидатира за президент на Пакистан, Джемайма решава да „върне обратно“ живота си – развежда се и се завръща в родната Англия.

Същата година жаждата за живот и промяна са подкрепени с ново любовно увлечение – любимият актьор на Великобритания Хю Грант. Три години по-късно, през 2007-а, Грант я изненадва с годежен пръстен, но връзката им приключва до там. Според Хан актьорът има непреодолим страх от обвързване...

При всички случаи Джемайма знае как да поддържа напрежението из пресата на Острова. С днешна дата всички говорят за честите й срещи с режисьора Гай Ричи. Двамата са забелязани на няколко светски партита и вечери, като очевидно не се притесняват да демонстрират твърде близко приятелско отношение един към друг.

Колкото до бившата съпруга на Гай – Мадона, според хроникьорите кралицата на попа  е настроена повече от благосклонно към новата страст на режисьора. Може би, защото я смята за своя достойна  заместничка – момиче от висшето общество, наследничка на милиони и с отчетливо присъствие в светските хроники и класациите за стил...

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР