Направете път! Иде Биг Брадър 4

под игото на журито

Адриана Попова 15 August 2008

Тя е стеснителна жена и само по една случайност деколтето й е дълбоко като Гранд каньон. От недрата на каньона наднича татуирана роза – срамежливо, разбира се. Той е много забавен, душа на компанията, неотразим разказвач на вицове. Но може да го демонстрира само на маса. Тя и той са сред близо 1700-те души, записали се за кастинга на Биг Брадър 4 във Варна.

под игото на журито

4 юли, 9 часа. На входа на варненското НДК стои Матю от екипа на Биг Брадър и бие печати по ръцете на кандидатите. Към 9,20 той вече е направил стотина печата. Първата група попълва анкети. “Какво сънувате най-често?”, “Кога за последно се сбихте?”, “Защо искате да участвате?” - такива неща. Снимат всеки поотделно и вкарват по петнайсетина души в залата с журито с инструкцията: „Не говорете помежду си, свалете тъмните очила.“ Атмосферата вътре напомня изпита от „Под игото“. Повечето от наредените в полукръг кандидати са притеснени, кършат пръсти, а журито ги гледа в стил Киряк Стефчов и разгръща анкетните им карти. Всеки трябва да се представи с 5 думи, без да казва името и града си.

Журито се обръща към тях с буквите, нарисувани на пода: „Вие сте, К.!“ И К. започва.
И се започна една поредица от интелигентни, стеснителни души на компании, разказвачи на смешки, забавни, секси, готови на всичко за ББ, с невероятни съдби, безработни и без гаджета, неженени с деца, конфликтни, националисти, роми, просто фатални жени, вегетарианци, моряци и необикновени обикновени гейове. Журито отвръщаше с приятелски огън: „Стеснителен, но душа на компания – как става това“, „Година и половина без приятел – защо така ти се е получило?“, „Бате, много станахте гейовете, впечатли ни с нещо друго!“, „Пич, тоя виц беше тъп“, „Готова си на всичко? Съблечи се тогава.“ (Никоя не се съблече.)

Въпросите задаваха основно д-р Диана Бакалова, главен психолог на шоуто, и режисьорът Димитър Митовски от „СИА Адвъртайзинг“, продуцент на шоуто. Иначе журито беше от 11-12 души психолози, редактори и режисьори, които се сменяха, защото кастингът е занятие уморително и на моменти покъртително.

живот ли бе да го опишеш
Покъртителна - такава беше историята на една от участничките. Жената била щастливо омъжена 10 години, а на 11-ата разбрала, че мъжът й е тежък измамник, водил паралелен живот, в който мамел банки, развъждал любовници и изобщо ги дробил едни, които сега следствието и прокуратурата се опитвали да разнищят, докато той лежал в ареста. „Искам да започна нов живот в Къщата“, каза отчаяната съпруга.

Момиче се оплака, че е преследвано от жена и затова трябвало да влезе в ББ 4. Работело в кулинарен магазин, жената му била клиентка и се кълняла в любов. „Сигурно е просто гладна“, заключиха от журито. Греда удари и хлебар, който като най-интересен факт от биографията си изтъкна ходенето по банкети с приятели и колеги. Мургава дама се легитимира като побойничка, но обясни, че без причина не удря.

Сервитьор с изрусени дълги коси помоли да му говорят на „то“, защото не знаел към кой пол принадлежи. Чувствал се 50 на 50. „Бате, в тоалетната кое надделява?“, опитаха се да уточнят от журито.
Видя се, че има кандидати с изградена стратегия. „Направо да ви съобщя какво ви предлагам – каза един от тях. - Предлагам ви като вляза в Къщата 30-40 дни да се храня само с плодове, зеленчуци и орехи.“ „А можеш ли само на орехи?“, поинтересуваха се от екипа на ББ. Застарял автоинструктор по потник, къси гащи и със златно кръстче, губещо се из растителността по гърдите му, почти разигра сцена от „Дами канят“: „Ляв мигач, десен завой и отиваме на Побитите камъни, а там - в колата, край колата, както дойде.“

Докато течеше кастингът, се случиха и някои мини драми. В първата група за деня мина барманче, което призна, че има гадже, но не държи на него. Във втората група се оказа приятелката му, много усмихнато момиче, влюбена, не изневерява и мисли, че не й изневеряват. „Имаме лоша новина за теб – включиха се от журито. - Приятелят ти преди малко призна, че не те обича.“ „О!“, каза момичето и усмивката вече я нямаше. Новина имаше и за друг участник. Той се представи като човек, който „полага много усилия да стане интелигентен.“ Д-р Бакалова, жена с грацилна фигура и силен глас, изкоментира: „Моето момче, човек може да стане по-образован, но по-интелигентен – не.“

харесва ми, щото ма кефи
Една от най-силните групи мина към 2 следобед. Мъж, метър и 95, с изсечено лице, сякаш взето от филма „300“, каза: „Дошъл съм да спечеля Биг Брадър“. До него стоеше хубавичко момиче, което Димитър Митовски определи като „скрита лимонка“. Ама много скрита лимонка беше. Отговаряше 5 мин. след като й зададяха въпрос. Тя произведе и топ фразата на варненския кастинг. Питаха я според нея кой от присъстващите трябва да отиде на финал. Тя огледа съседа си отгоре до под кръста и каза: „Той“. Попитаха я защо. „Харесва ми, щото ма кефи“, отговори лимонката със сладък варненски акцент. Накрая дойде и Джазовото Ленче, Бони М, Мата Хари, Черната перла, с други думи жената с 14 псевдонима, с яркочервена рокля и изрусена коса. Обясни, че си има пътеводна звезда от мъжки род, че живее с него в апартамент, но собственик е тя, че пише детски песни. Дори изпя една, в която ставаше безпощадно ясно, че на запад България граничи с Югославия, на север – с Румъния и т.н. После каза: „Ще се прекъсна“. Нужно беше, защото в залата всички се превиваха от смях.
В човешката комедия, която се разиграваше във варненското НДК, взеха участие още: добричкият Брад Пит от Добрич (да не се бърка с добричкия Брад Пит от някой друг град), 50-годишен мъж, разочарован от жена още в осми клас, тракторист със 150 прасета, парапсихолог-окултист, тракийски шаман. Здравей, България!

вероятно и факт
От 1700 души, явили се във Варна, на втори кръг останаха едва трийсетина. В София те се явиха за трета цедка с избраните на кастингите от общо 10 града. Това е прецедент в историята на ББ – България. Досега подборът ставаше в София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен. За четвъртото издание на Големия брат се включиха Русе, Велико Търново, Шумен, Стара Загора, Благоевград.
Самото шоу ще започне в средата на септември, в нова, по-голяма от досегашните къщи, където дузината съквартиранти ще бъдат следени от 70 камери. Водещият на лайфовете също ще е нов – на мястото на Ники Кънчев идва Милен Цветков.
Всичко останало: кой ще влезе, за какви пари ще се бори и при какви условия, ще стане ясно едва при старта на шоуто. Дали ще гледаме новите съквартиранти? Въпрос на личен избор, разбира се. Но както пишеше в един форум: „Има нещо човешко в тях.“ Даже много човешко.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР