Мейуен - звезда против волята си

Мейуен и Бесон се срещат за първи път, когато тя е едва 10-годишна. На 16 забременява от него. Във Франция се вдига скромен скандал около тази връзка на известен режисьор с непълнолетна

Ирина Иванова 13 May 2015

Снимка: Getty images

Възможно е никога да не сте чували за Мейуен Льо Беско. Някогашно дете звезда, модел и актриса, тя се омъжва за Люк Бесон и му ражда дете, когато е едва 16-годишна. Днес е на 39 и вече от доста време се изявява не само като актриса, но и като режисьор. Филмът й Mon Roi тази година е в състезателната програма на кинофестивала в Кан и ще се бори за Златна палма, а в главната роля е Венсан Касел

Между другото, Мейуен не е за първи път на Лазурния бряг. Преди две години филмът й Polisse, посветен на педофилията, взе специалната награда на журито – една от най-престижните на фестивала.

Макар в родната си Франция Мейуен да е истинска звезда, по-голямата част от света като че ли дори не подозира за нейното съществуване. Което е истинско чудо при необикновената й красота – екзотични скули, морскосини очи, големи зъби, с които прилича едновременно на хищна котка и на хлапе. Да не говорим за тялото й на топмодел и фантастичната пикантна история зад гърба й. Може би причината е, че дълго време самата Мейуен се съпротивлява с всички сили на съдбата си да бъде звезда.

Още когато е на 5-6 годишна възраст, майка й – не особено успяла актриса и продуцент от френско-алжирски произход – започва насила да я води на кастинги, защото е чудовищно амбициозна и фанатично решена дъщеря й да стане актриса. Убедена, че един ден тя ще й бъде благодарна. Мейуен обаче е все още съвсем мъничка и изпитва ужас от сцени и камери.

Всеки кастинг, всяко прослушване й струват безсънни нощи, кошмари, скандали и сълзи, но кой знае защо никой не може да вразуми майка й. Мейуен е на 7 години, когато след поредния мъчителен кастинг я избират за филм, в който трябва да изиграе главната героиня, изпълнявана от звездата Изабел Аджани, като дете. Всички от екипа на продукцията са единодушни, че приликата между двете е удивителна.

Така започва кариерата на Мейуен в киното, но тя и до днес така и не успява да прости на родителите си за това, че така брутално са пренебрегнали желанията и страховете й. Детството си определя като най-нещастния период в живота си и твърди, че години наред се е чувствала като „прекършено цвете“. В един момент съвсем съзнателно спира да се подписва с фамилията си – за да се разграничи от родителите и от миналото си. Днес е само Мейуен.

Публична тайна е, че именно Мейуен е прототипът на Матилда – 12-годишното момиче от култовия филм „Леон“ на Люк Бесон от 1994 г., изиграна от 12-годишната тогава Натали Портман. Според слуховете Мейуен и Бесон се срещат за първи път, когато тя е едва 10-годишна, на един от многобройните кастинги, на които майка й я води против волята й.

Бесон е с 18 години по-голям от нея и буквално е сразен от излъчването на тази Лолита. В началото – платонично, вярваме. Според фактите Мейуен забременява от режисьора, когато е на 16, той се развежда с предишната си съпруга Ан Парийо (секси килърката Никита от едноименния филм на Бесон), двамата с Мейуен се женят и тя му ражда момиченце – Шана Бесон.

Във Франция се вдига скромен скандал около тази връзка на известен режисьор с непълнолетна, но поради сключения брак всичко бързо утихва. Филмът „Леон“, сниман точно в разгара на скандалната връзка, има огромен успех и изстрелва Жан Рено и Натали Портман, която тогава много прилича на Мейуен, в орбитата на звездите.

Три години след раждането на дъщеря си Мейуен категорично отказва да се снима и държи тя и детето да живеят Бевърли Хилс, а не в Европа. Най-вече защото иска да е колкото се може по-далеч от майка си. През 1998 г. тя се снима във филма на мъжа си „Петият елемент“ в ролята на „междузвездната“ оперна дива, но тъкмо в този филм за Люк Бесон на хоризонта изгрява нова звезда – Мила Йовович, и броени месеци след края на снимките той се развежда с Мейуен и се жени за Йовович.

Мейуен твърди, че именно в годината след развода си с Бесон за първи път в живота си се чувства самостоятелна и свободна. Сама се грижи за дъщеря си и сама започва да си търси работа. И изведнъж се оказва, че точно сега, когато може сама да взема решения за живота си и да прави каквото си поиска, тя се връща към актьорството. Само че не в киното.

Става стендъп комик и с огромна изненада открива, че притежава комедиен талант и че може да забавлява хората. Всъщност тя им разказва историите от собствения си живот, само че малко преувеличени и доукрасени. Годините като стендъп комик са нейната психотерапия, те я излекуват от всички травми от детството и й дават невероятна самоувереност.  

През 2002 г. Мейуен, вече 26-годишна, се омъжва за втори път, отново за известен французин  – могъщия и много секси издател, медиен магнат и плейбой Жан-Ив Льо Фюр, основател на модното списание Numero, бивш съпруг на Стефани Монакска, а по-късно гадже на красавици като Карен Мълдър и Кейт Мос. Бракът им издържа едва две години, през които Мейуен ражда на Льо Фюр син, Диего. Разделят се поради разгулния живот, който Жан-Ив води – партита, алкохол, наркотици...

През последните няколко години в актрисата режисьор се „влюби“ друг легендарен мъж – Карл Лагерфелд, който собственоръчно я снима за няколко рекламни кампании на очила Chanel. За Мейуен работата с Лагерфелд е изключително вдъхновяваща. „Той е доказателство, че и днес съществуват митични същества“, казва тя.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР