Андре Рау - фотографът на италианския vogue

Негови снимки красят кориците на последния албум на Майкъл Джексън.

Борис Ангелов 20 January 2004

Андре Рау е един от най-известните фотографи в света, свързал кариерата си с престижното издателство "Конде Наст", прочуто в целия свят със списанията "Воуг", "Джи Кю" и много други. Ученик е на легендарния Пeтeр Линдеберг. Работил е с всички световни супермодели. Негови снимки красят кориците на последния албум на Майкъл Джексън и на следващия на Дженифър Лопес.

 
Г-н Рау, какво ви доведе в България?

Поканиха ме от "Визаж", една агенция, добре позната на пазара в Милано. Никога преди не съм бил в София и в България и това ме изкуши да дойда.


Работите ли с български модели? Смятате ли, че един ден ще имаме и ние световен топмодел?

Много харесвам Таня Илиева, която има качества на международен топмодел. Тя е интелигентна и съм сигурен, че няма да си провали живота заради годините в моделството. Работил съм с Ралица Балева за френския "Ел" и доколкото си спомням - също и за "Мари Клер".


Има ли разлика в това човек да работи за "Воуг"? По-особено ли е чувството?

Италианският "Воуг", за който имам честта да работя, е библията на модния фотограф. Това е фаворитът в нашия занаят за всички времена. Винаги работя с екип и признавам, че когато това става за "Воуг - Италия", всички сме по-развълнувани. В групата влизат на първо място моделът, после фризьор, гримьор, стилист.

Обикновено имаме предварителни срещи, на които дискутираме работата. Това ни дава мотивация да я свършим по най-добрия начин. Концентрираме се. Много е важно хората да знаят какво искат. Ако човек постигне това, нещата се получават и е все едно за кое списание работи. Фотографският труд според мен се състои в най-важното - да бъде мотивиран екипът да даде най-доброто от себе си.


Майкъл Джексън, с когото сте работили, нашумя със скандал. Какъв човек е той, погледнат отблизо?

Майкъл Джексън е един от най-свенливите хора, които познавам. Бих се пошегувал, че от срамежливост стана твърд като скала пред обектива. В смисъл, че не можеше да помръдне, и за моя изненада аз трябваше да му казвам как да застане. Не очаквах човек като него да се притеснява от обектива. Снимахме сесия за последния му албум по поръчка на "Сони мюзик". Майкъл Джексън ми хареса. И останах с впечатлението за човек, който има голяма нужда от помощ.


Вашата любима моделка сред звездите?

Безспорно Дженифър Лопес, защото е като работен кон. Започва сутринта с грим в 8.30 и остава дисциплинирана на снимките до 4 през нощта. На следващия ден идва на работа отново в 8.30. Снимахме корицата за следващия й албум за "Сони мюзик".


Коя е перфектната манекенка според вас?

Клаудия Шифър. Тя е най-бързата. С нея не се губи време. Знае как да застане, какво се иска от нея и работата приключва мигновено. Има много енергия и прави всичко от раз. Познавам я и като човек. Преди време живеехме в един блок в Монте Карло. Тя беше на 31-ия етаж, а аз под нея - на 30-ия. Будеше ме сутрин.


Дизайнерът, с когото предпочитате да работите?

Ив Сен Лоран. Работили сме доста с него и Катрин Деньов. Този човек има най-точното усещане за чувствителност, за силует, за форма и за цвят. Наричам го "папата на дизайнерите".

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР