Сър Ричард Брансън - да освободим спирачките

Милиардерът разкрива петте тайни за бизнеса, които не се преподават в училище, в новата си книга Like a Virgin

Елеонора Чолакова 07 April 2015

Серийният британски предприемач Ричард Брансън приема правеното на бизнес за забавление и препоръчва да няма граница между личния живот и работата. Мечтите му са толкова високо, че излизат извън орбита с програма му за космически пътешествия. Той започва всеки бизнес с репликата „Майната му! Да го направим!”(през 2008 г. на българския пазар излезе негова книга със същото име). Директорът на средното училище, в което е учил и което напуска преди да завърши, му казва, че на 21 години или ще е милионер, или в затвора. Но греши и в двете предположения, Брансън става милиардер. Той никога не е работел за другиго, а  титлата сър получава за заслуги в предприемачеството.

В новата си книга Like a Virgin (на български от издателство AMG Publishing), провокирана от хилядите писма, адресирани до него, ни убеждава, че няма глупави идеи и дава съвети, как да започнем собствен бизнес. Тайните са пет: прави нещо, което ти доставя удоволствие; бъди иновативен; създай чувство на гордост сред служителите, че са част от компанията; вслушвай се; поддържай тесни връзки със служителите и клиентите. Ако се чудите какво да бъде новото ви начинание… Брансън има отговор и за това, повечето му добри идеи са дошли от лошото обслужване в други фирми.

Ако го срещнете, ще го разпознаете по русата коса, усмивката и бележника, който винаги носи със себе си и записва впечатленията си от собствените или чужди фирми. Ако имате шанса да го разлистите, може да попаднете на ”Мръсни килими. Мъх. Прибори от неръждаема стомана”, с една дума - ниша за нов бизнес. Тази година става на 65 години, а започва бизнеса си на 14 и през цялото това време разказва истории, и се „продава”, за да рекламира начинанията си - лети с балон и плава с моторна лодка в открития океан, обслужва пасажерите на авиокомпанията си като стюардеса, въобще спазва принципа „бъди на първа страница“, който препоръчва и на читателя.

Прочетете го, той може да ви научи да се справяте с гравитацията.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР