Мус от авокадо

Със сушени смокини и какао

Мануела Панайотова 21 March 2015

Снимка: Мануела Панайотова

Когато съзнанието ни е на фокус, от консуматори се превръщаме в откриватели и почитатели на природните дарове. А те са толкова много... От сезоните с техните цветове и капризи, до дъхавото стръкче, на което ухае кухнята ни.

Един доста интересен и екзотичен природен дар е авокадото. От напълно непознат, този плод се превърна в чест и любим гост на трапезата. Интересното е, че по-често се използва като зеленчук, за дипове и салати.

Предлагам ви да го опитате в сладкия му вариант, като ефирен и деликатен мус със сушени смокини и какао. Трябват ви 2 плода добре узряло авокадо, 5 сушени смокини (може и фурми), 4 супени лъжици какао (или рожково брашно), 1/2 чаена лъжичка екстракт ванилия, щипка сол, кутия кокосово мляко (охладено една нощ).

Как го направих:

Поставих в блендер авокадото, смокините, ванилията, солта и какаото. Блендирах до получаване на гъст крем. След охлаждането кокосовото мляко остава на дъното, като тънка течност, а сметаната замръзва на върха. Добавих от сметаната 3 супени лъжици и отново миксирах. Разбих с миксер останалата сметана. Охладих добре и поднесох с канела и кокосова сметана.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР