Всички жени обичат Албер Елбаз

Той е принцът, който пробуди „спящата красавица”

16 April 2008

Албер Елбаз
Да, всички го обичат и шепнат името му с благоговение: Албер Елбаз. Той е Принцът, който пробуди „Спящата красавица” - френската модна къща Lanvin, вдъхна й живот и я изведе в А-листата на модните брандовe в света. С неговото име започват списъците за поканените на холивудските партита. Той е трогателният пингвин, който се снима ту с Тилда Суинтън, неговата муза, ту с Натали Портман, която го обожава, ту с Линда Еванжелиста, която е по-висока с половин метър от него. Той получава огромно количество искрени целувки от най-красивите жени на планетата. Той облича също Никол Кидман, Кейт Мос, Кейти Холмс. (Няма данни някога да е събличал жена.)

Той е екстравагантният дизайнер, обявен от списание Time за един от стоте най-влиятелни хора на планетата за 2007. В Интернет има комикси, в които той е герой, може да се прочете официалният му хороскоп, от който става ясно, че звездите са се събрали, за да се роди гений.

Да, зад комичната му външност се крие един съвременен гений в модата. Дрехите му са брилянтно скроени, роклите са прелъстителни, с категоричния почерк на голям майстор, независимо дали е вдъхновен от Африка, милитъри стила, младостта на рока или Одри Хепбърн. Твърди се, че получава по 1,5 млн евро годишно като креативен директор на Lanvin и че вероятно е най-скъпо платеният дизайнер на света. Но собствениците на марката, водеща китайска инвестиционна компания, смятат, че той си заслужава парите.

Малко история:
Жан Ланвeн основава Lanvin през 1890 г. Прочутата френска модна къща от началото на 80-те години на 20-и век е в криза. През 1990 г. я купува L`Oreal и сменя четирима дизайнери в опит за събуждане на „Спящата краасавица”. След това собственичка става тайванска медийна баронеса, а от нея Lanvin преминава в ръцете на китайския инвестиционен фонд.

Историята на Принца:
Албер Елбаз е роден през 1961 г. в Казабланка, Мароко, в еврейско семейство.

Десетгодишен заминава с родителите си за Израел. Там отбива военната си служба и после учи в известно училище за мода и текстил. Родителите му настояват да стане лекар, затова той бяга на 25 години в Ню Йорк и се заема да осъществи детската си мечта да прави дрехи.

1989 г. Кариерата му в модата започва като асистент на американския дизайнер Джерфри Бийн.

1997 г. Започва работа като дизайнер на Guy Laroche, елегантна, но консервативна марка с 15 бутика в света и над 70 лиценза.

1998 г. Става дизайнер на прет-а порте линията на Yves Saint Laurent Rive Gauche, но напуска през 1999 г., когато тази модна къща става собственост на Gucci Group.

1999- 2001 работи за италианската дизайнерка Криция

2001 започва като креативен директор на Lanvin

2005 г. Асоциацията на американските модни дизайнери го обявява за най-добър чуждестранен дизайнер.

След Валентино и Одил Жилбер той е третият дизайнер, удостоен с ордена на Рицаря на Почетния легион.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР