Макар че студът не е отстъпил окончателно, ранните бадеми цъфнаха, а вятърът носи предзнаменование за новите цветове, които скоро ще нахлуят в живота ни.
При поредното ,,презареждане“ на продукти, се натъквам на симпатични чувалчета, пълни с пресни моркови. Винаги ме е покорявал откровеният оранжев цвят на този зеленчук. Предвид отличните му вкусови и хранителни качества и диетични и лечебни свойства, леко несправедливо е, че в кухнята неговата роля почти винаги е поддържаща.
В името на пролетните напеви и багри е предложението за печени моркови с мед, зехтин и салвия. Трябват ви 1/2 моркови, 2 суп. л зехтин, 2 суп. л мед, сол, черен пипер, няколко листа салвия и скилидки небелен чесън.
Как го направих: Загрях фурната на 190 гр. Почистените моркови нарязах по дължина и ги полях със зехтин и мед. Добавих чесън, салвия, сол и черен пипер. Пекох до леко карамелизиране и поднесох с гъсто кисело мляко и лучени кълнове.