Кари Фишър: Звездната война на принцеса Леа

Каквото и да е правила в живота си, всички свързват Кари Фишър с ролята й на принцеса Леа в „Междузвездни войни“ – с трептящия й холограмен образ, излъчен от роботчето R2D2, завъртените й отстрани плитки, лазерния меч, златния бански в епизод VI и готиното гадже Хан Соло

Лилия Илиева 02 June 2015

Снимка: Getty Images, HBO

„Като запазвам маса в ресторант или подписвам чек, се представям като Леа Органа и това е визитната ми картичка“, разказва Кари, която участва и в „Когато Хари срещна Сали“, „Хана и нейните сестри“ и още много филми. Тя е известна сценаристка, писателка, автор на пет бестселъра, сред които „поздрави от холивуд“, в чиято филмова версия главната роля се изпълнява от Мерил Стрийп.

Кари Фишър е и един от най-уважаваните редактори на сценарии в Холивуд. На личния й сайт е обявена като: „Актриса, автор и неуспяла анорексичка“.

Достойната и двете страни на медала

„От целия кастинг от кандидатки за ролята една беше достойната да играе принцеса – Кари. Тя беше родена принцеса, дете на „кралски“ холивудски особи“, казва неин приятел.
Истина е, че не всеки може да се похвали с подобен звезден старт в живота си. Майка й Деби Рейнолдс е звездата от мюзикъла „Аз пея под дъжда“, баща й Еди Фишър е певец, обожаван и чаровен. През петдесетте двамата са „влюбените на Америка“, снимките им красят кориците на всички списания.

„Бяха Брад Пит и Дженифър Анистън на онова време – разказва актрисата. – Аз нямах право да се появявам с майка ми на публични места, за да не нарушавам връзката й с публиката. Тя непрекъснато работеше и ме пращаше някъде. Чувствах, че прекалено й се мотая в краката. И все пак ни обичаше (Кари има по-малък брат – продуцентът и актьор Тод Фишър) и го показваше. При баща ми това не личеше. Пораснах, усещайки се обичана само от единия, и в младостта си бях недоверчива към хората.“

Деби и Еди са красиви, известни, но объркани от наркотици, лоши връзки и проблеми с парите. Кари е на 18 месеца, когато баща й напуска майка й заради Елизабет Тейлър, която пък ще го напусне по-късно заради Ричард Бъртън.

Сватбата на най-добрата й приятелка

На сватбата на Елизабет Тейлър с продуцента Майк Тод Деби Рейнолдс е главната шаферка, Еди Фишър кумува. Когато през 1958 г. Тод загива в самолетна катастрофа, майката на Кари изпраща съпруга си да утешава най-добрата й приятелка Лиз. И той никога не се връща. Кари научава за цялата сага в тийнейджърските си години. Случайно попада на колекция вестникарски изрезки, които някой е залепил в тетрадка и е изпратил по пощата. Малката е шокирана, защото Елизабет е известна с изказването си: „Не е редно да разбиваш добър брак“. „Огорчението ми не беше от нея – пояснява Фишър. – Не ни напусна тя, все пак. Години по-късно я попитах защо се е влюбила в баща ми и тя ми обясни – с Ед запазихме Майк жив.“ И двамата го обичали и се сближили, съживявайки спомена. „Баща ми никога не съжали за раздялата с майка ми“, казва Кари.

Еди Фишър се жени пет пъти. Близостта на Кари с него стига дотам, че да вземат наркотици заедно, когато тя е на 13 г. „Никога не съм искала строг и взискателен родител. По-скоро си мечтаех да се прибира вкъщи и да ме пита: „Как си, котенце? Как мина денят ти?“ Накрая разбрах как да имам връзка с него. Единственият възможен начин бе да се държа като негова майка. Беше станал известен като много млад и беше свикнал да се отнасят с него като към дете. Когато остаря и започнах да се грижа за него, той го ценеше, защото знаеше, че не го заслужава.“ Еди Фишър умира на 82 години. Кари е виждала родителите си заедно само 4-5 пъти. „Той беше сладък, очарователен и лесен да го обичаш – разказва тя. – Предполагам, че на това се дължеше успехът му с жените.“

Айде марш в басейна!

В средата на 90-те Кари Фишър и Лиз Тейлър стават приятелки. „Срещнах я на един купон и я помолих да не говори зад гърба на майка ми – обяснява Кари. – А Тейлър ми заяви – ще те бутна в басейна. Отговорих ок и тя го направи. От този момент ледът се разпука, нещата помежду ни се оправиха. Елизабет беше забавна, чудесна и мила с децата. Правеше много готини великденски партита, дъщеря ми много ги обичаше.

Помня как веднъж с Шърли Маклейн седяхме на пода в дома й, Елизабет говореше за любовта си към бижутата, а Майкъл Джексън я слушаше. Той можеше да си позволи да й ги подарява.“ Преди смъртта си Тейлър стопля отношенията си и с Деби Рейнолдс. „Започнаха да се събират, да коментират колко плосък бил задникът на баща ми и да умират от смях. Голям майтап! Баща ми би се радвал на това.“ Кари пише комедиен филм за майка си и за Лиз Тейлър – These Old Broads („Тези стари продажни жени“), в който играят те двете и Джоан Колинс.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР