Изгубеният кейл

Още една витаминозна бомба от семейството на зелето, която не е особено позната у нас

eva.bg 03 септември 2018

Този супер зеленчук от семейството на зелето не се среща в магазините. Може да го намерите на фермерските пазари. У нас го култивират три ферми, които все по-трудно смогват на търсенето. Сибирският кейл подлежи на печене и варене. Тосканският, който е с най-крехки листа, е за салати. Най-атрактивната храна е пестото от кейл и особено чипсът, направен от дехидратирани листа - хрупкав и полезен.

В миналото тази полудива култура е отглеждана на нашите географски ширини, но е забравена. Днес в търсенето на здравословна храна европеецът се оглежда за стари земеделски видове, които не са били подложени на дълга селекция или ГМО изменения. Кейлът е истинска бомба, заредена с витамин А, С, калций и флавоноиди. Има силно детоксикиращо действие. В него се съдържат и противоракови хранителни вещества, които са наречени глюкозинолати. Какво повече ви трябва, за да го включите в менюто си.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР