Топла супа за душата

Супа от кореноплодни - стопля тялото и лекува душата

Мануела Панайотова 10 January 2015

През зимата комфортът ни е пряко свързан с топлината. В своята еволюция човекът е намерил безброй начини да стопли тялото си - примерно с друго тяло, макар че две топли тела не винаги се равняват на две стоплени души. Човечеството за съжаление не е изобретило „топлинен източник” за душата, който включваш, когато искаш. Старият огрев като любов, добра дума и коледни надбавки го има, но рядко се използва. И остава едната топла супа, макар и като утешителна награда. Днешната, от кореноплодни, стопля тялото и лекува душата.

Защо кореноплодни? Заради сложната си структура те се разграждат бавно и сме по- заситени, а през зимата са ценен източник на витамин С. Защото можете да ги намерите в прясно състояние и естествено отгледани, защото са богати на минерали и микроелементи. И са вкусни.

Ето как я приготвям: Задушавам стрък праз, глава лук и скилидка чесън в мазнина. Прибавям средно голяма глава целина, три едри картофа,една десертна ябълка, три грудки земна ябълка (гулия) нарязани на кубчета. Подправям с мащерка, черен пипер и сол. Задушавам още няколко минути и заливам с бульон - пилешки или зеленчуков. Оставям супата да къкри двайсетина минути, пасирам и добавям, пак на вкус, кокосово мляко.

Често към тази супа приготвям ябълков чипс, стига да имам време. За него са необходими три-четири цели ябълки, нарязани на много тънки кръгчета и изсушени във фурната при 80 градуса, докато станат хрупкави. Те са много вкусни и красиви, но сушенето отнема около 10 часа – така че си помислете дали имате нужда от толкова голяма утеха.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР