Празниците отминават, но техният аромат е като дух, който не мога да освободя. Още витае в кухнята ми и няма да го пусна, докато не се наситя на ванилия, канела, шоколад, шоколад, шоколад...
Надявам се да отделите време за този сладкиш, обещавам ви епикурейска наслада. Приляга на тих следобед с приятели или пък да му се радвате сама - с напитка, с чай от какаови люспи и мента или следобеден коктейл.
Ето как го направих: на водна баня разтопих 100 г настърган тъмен шоколад. Добавих 350 г тахан, 1 супена лъжица лукума*, 1 супена лъжица рожково брашно, няколко счукани какаови зърна, 1чаена лъжичка ванилия, 1 супена лъжица градински чай (салвия) и щипка сол. След това миксирах до гладка смес.
Изсипах в тавичка 20/20 см, облицована с хартия за печене. Поръсих с още лъжица салвия, защото много харесвам странния й аромат и с плодчета годжи бери. Хубаво охладих суровия шоколадов фъдж в хладилника.
*Лукума е субтропичен плод местен за Перу, Чили и Еквадор. Той е най-популярният аромат за сладолед в Перу, предпочитан пред ванилия и шоколад. Лукума на прах е отличен заместител на захарта с приятен вкус, който често е сравняван с този на карамел. Може да се намери в биомагазините.
Умапомрачителен десерт. Направих го у дома и се получи страхотна амброзия! Благодаря за рецептата! :)))