Виена по Коледа

Предколедна Виена е всичко, от което имам нужда, за да се почувствам празнично

Любомир Василев 22 December 2014

Коледният базар пред кметството

По това време на годината градът грее като коледна елха. На всеки по-голям площад са построени базари Christkindlmarket, препълнени с развеселени от греяното вино и коледния пунш хора

Не обичам студа, но в малките уютни виенски кафене-сладкарнички или под греещите газови печки на коледните пазари, покрай съблазнително висящите тиролски шпекове, пушени меса и ухаещите на карамел печени ябълки намирам достатъчна мотивация да правя тази разходка вече години наред.

Обикновено отсядам в хотел DO&CO срещу катедралата „Свети Стефан“, където е един от баровете с най-добра гледка – „Оникс“. Изборът на ресторанти във Виена е голям, но по това време на годината предварителната резервация е абсолютно задължителна. За традиционния за Виена шницел освен емблематичния Figlmüller препоръчвам трите ресторанта на Plachutta, и по-специално Plachutta: Gasthaus zur Oper.

Във Виена има ресторанти, които от години са в топ 10 на световната класация – като Steirereck с две Мишлен звезди. Градът винаги е бил отворен към новите кулинарни трендове и ако допреди години собствениците на Motto (от които съм се учил) и неговото ново допълнение Motto am Fluss на река Дунав определяха модата, сега вече на сцената има нови играчи.

Появилото се наскоро „Мочи Суши“, носещо младежкия и едновременно с това леко упадъчен дух на Берлин, бързо става едно от най-модерните места в града. „Албертина Пасаж“ в момента също е на върха на вълната.

„Юлиус Майнл“ на площад „Грабен“ пък е любимият ми кулинарен магазин във Виена, а гледката от мишлензвездния му ресторант е повече от звездна. Не подминавам и малките крехки сандвичи със специално подбраните хляб, шунка и хрян с чаша Veltliner в съседния ресторант Zum Schwarzen Kameel, който съществува от 1618 година.

Ferstel Passage е другата страхотна локация за кулинарна разходка в града. Във френското бистро Beaulieu пък може да се подкрепите с чаша вино и истинско патé. А в Die Welt von Mörwald може да си купите висококачествени продукти от магазинчето или да наемете малкия ресторант за частна вечеря, комбинирана с кулинарен курс от главния готвач.

Spaghetti Kitchen препоръчва

Хотел DO&CO – www.docohotel.com
Onyx Bar – www.docohotel.com/en/onyx-bar
Albertina Passage – www.albertinapassage.at
Motto am Fluss – www.motto.at/mottoamfluss
Plachutta – www.plachutta.at
Steirereck – www.steirereck.at
Mochi – www.mochi.at
Zum Schwarzen Kameel – www.kameel.at
Fabios – www.fabios.at

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР