Цвекло “милфьой”

Експеримент с предястие от цвекло, райска ябълка и нар. Една изпитана рецепта от архива на EVA

Мануела Панайотова 12 November 2021

Цвекло, райска ябълка, моркови, тикви, нар... Да ти се завие свят от цвят! Изкушена от тази цветна вакханалия, реших да експериментирам с предястие от цвекло, райска ябълка и нар. Нарекох го есенен Милфьой.

Познати са ви, предполагам многобройните вариации на сладкишите милфьой, които задължително включват три слоя многолистно тесто (откъдето идва името), редуващи се със сладкарски крем, а също всевъзможни сладки, и дори солени фантазии - сладко от смокини, захарна глазура, карамел, спанак, сирене, песто и т.н.

Моят есенен милфьой включва печено във фолио цвекло (или сварено на пара, ако предпочитате), извара, овкусена с босилек, зехтин и орехи (може да бъде заменена с орехов пастет), райска ябълка и нар. Редувах кръгчета цвекло, извара или пастет, и пак цвекло. Завърших с райска ябълка, защото е добре узряла и сокът й е като естествен дресинг. Получи се неверятно вкусно и доста красиво. Можете да го използвате и като предястие, ако не сте привърженици на вегетарианската кухня. За мен обаче това е истинска гала вечеря.

Ето и още една идея - как да си приготвим пастет от орехи. Една чаена чаша орехи киснат във вода за една нощ. След това ги отцеждам, слагам ги в блендера с малко вода и ги смилам на каша. Прецеждам през марля и получавам безценното за мен ядково мляко, защото ми замества прясното, което не обичам. Тази рецепта за ядково мляко е базова, може да се използват всякакви ядки и семена, като съотношението ядки-вода е в зависимост от желаната гъстота и варира от 1:1, до 1:6.

Естествено, пастетът е по-гъст, като пулп. Подправям го със сол, майорана, орехово олио и сок от нар. Обикновено правя по-голяма количество, за да имам и за следващото ястие, където го използвам например за солен пастет с печени чушки, сосза пълнозърнеста паста, дресинг.

Това е - бъдете здрави и се наслаждавайте на всеки миг от живота си.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР