Шоколадови трюфели „Емилова”

Виж кой готви в Центъра за лечение с плодове на д-р Емилова във Варна

Милена Попова 17 November 2014

Снимка: Марин Каравелов

В прочутия Център на прочутата д-р Емилова няма само гладуване и минималистично захранване. А и много, много вкусни разтоварващи програми. Спокойно можем да ги наречем „захранване гурме”.
Екипът на ЕVA опита  храните, които приготвя готварският екип на д-р Емилова, снима ги  и си тръгна сит и доволен. Мит е, че за да си сит с вегетариански храни, трябва да ядеш много, и то предимно хляб.

Добре подбраното меню е тайната на разтоварващите програми, при които се разтоварваш не само от коремчето и паласките, но и от главоболие, лошо настроение, всякакви неразположения и дори от лоши  емоции. Според  д-р Емилова, която от години наблюдава хората, сменящи месото с  вегетарианска храна,  „тревопасните“ стават по-благи, по-спокойни, изчезва агресивността…

Фотография Марин Каравелов
Двама млади хора – Никола Николов и Илия Илиев, готвят в Центъра за лечение с плодове храните, предписани от д-р Емилова. Те са не само твърди привърженици на вегетарианството, но и познават  модерната вегетарианска фюжън кухня, съчетаваща български храни като пиперки с още непопулярни зърнени храни като амарант например. Домат шмеркезе, ако си спомняте тази балкантуристка рецепта (домат, пълнен със сирене), тук изглежда като изящна китайска миниатюра, защото се прави с чери доматчета, пълнени с тофу.

Кюфтетата ухаят страхотно и са много вкусни. Оказва се, че са с булгур и киноа, а сосът към тях е от прясно авокадо. Тараторът пък е с мляко от кашу, тъй като д-р Емилова недолюбва кравето мляко заради причини, които лекарите в цял свят вече признават – то е честа причина за алергии и стомашни неразположения, а възрастният организъм няма ензими за разграждането му.

Хлебчетата към таратора са от брашно от лимец, органично отгледан специално за Центъра. Никола и Илия ги правят с нахутена мая и сминдух – една от любимите им подправки. Те споделят теорията, че храните, с които готвим, трябва да са пресни, органично отгледани и расли на родна почва по възможност, а подправките – свежи и отново от нашите земи. В храните няма мазнина – използват се естествените мазнини на ядките, авокадото, а за десертите – и мед.

Десертите са онова, което стопява и последните съмнения на човек, решил да пробва как е от другата страна на желязната завеса между месоядни и вегетарианци. Трюфели „Емилова”: сурово какао, мед, хумус. Бонбони Рафаело а ла Емилова: ядки, сусамов тахан, мед. Ядково руло: смлени ядки, банан, сусамов тахан и мед, обвивката от смлени ядки, а украсата – лимонена мащерка. (Със сигурност не изискват повече време от тортите, които можем да приготвим в къщи с много мазнини и захар.) Вкусни, топящи се на езика и без съмнение полезни.

А на хората, които смятат, че органичната вегетарианска храна е мода и излишен снобизъм, както и бизнес, който само изсмуква парите на хората, ще припомня една индианска поговорка: „Когато всичката земя бъде унищожена и всичките риби мъртви, само тогава белият мъж ще се научи, че парите не могат да се ядат.”

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР