Застава 12 - за носталгици, романтици и екстремисти

Родопски приказки

Ваня Шекерова 29 October 2014

На поляната пред заставата спокойно може да разпънете палатки, стига да не ви е страх от мечки

Снимка: Александър Осенски

Истинска застава в Родопите, направо в нищото, е вдигната от пепелта като феникс и превърната в чудесно убежище за купонджии и любители на приключенията. Застава 12 с позивна „Спартак“ навремето (тук някак от само себе си започваш да използваш някогашната казармена лексика – б.а.) е като увиснала извън пространството и времето къща в най-скритите усои на Родопите, на границата с Гърция, десетина километра над село Барутин.

Откакто отпаднаха границите в Европейския съюз, заставите бяха напуснати и разрушени. Специално тази – една от най-отдалечените, смятана за част от „черния триъгълник“ по южната ни граница, била и опожарена. Намерил се обаче един предприемчив родопчанин, собственик на фирма за дърводобив и дървопреработване, че и ловджия на всичкото отгоре, запретнал ръкави и възстановил част от някогашната казарма.

На Лъчезар Давидов трябва да благодарим, че е запазил и част от кльона, онова чудовищно нещо от стълбове и бодлива тел, при опитите за преминаване през което не се знае колцина нарушители са били застреляни като дивеч. Местните помнят времето, в което граничарите слизали до селото за провизии с катъри и мулета, защото път до заставата и досега няма. Всъщност има, и то не един. Но може да бъде преодолян само с високопроходим автомобил или пеша. За аджамиите в подобни преходи Лъчо е предвидил командирския джип – с него и ние се добрахме до крайната си цел, тихичко шепнейки молитви да стигнем живи. Зад волана на това уникално соцвозило е Реджеб Чолаков, който хем го кара, хем обяснява къде какво има по тези скрити-покрити места.

Реджеб години е работил като горски и познава мястото като двора си в Барутин. Той и съпругата му Зелвера са нещо като управител и домакин на заставата. Докато Реджеб ни развежда из околностите, за да ни покаже пирамидките, пукнатия камък, змиевидния смърч, попадаме на цигански катун. Четири семейства на дървосекачи, с деца като за десет, са наобиколили импровизирано барбекю – тенекия с дупка върху два камъка. А на дупката в тиган се пържат две шепи пилешки сърца. В една дървена къщичка, построена като заслон от ловджиите, в люлка, провесена от тавана, спи бебе. В другите две подобия на палатко-бараки, направени от прътове и найлон, на легла и по земята са нахвърляни черги и юргани. Коне, кучета – отвързани и вързани, прасе – циганите си водят цялата челяд и добитъка. Но казват, че работят здраво и за няколко месеца в гората изкарват добри пари. Най-странното е, че там, където ние мъчим джипа, част от тях са стигнали с едно червено беемве. Ей така, паркирали са си го на поляната и пак с него ще си ходят към Велинград. То си е част от катуна като каруците, теглени от конете.

Освен лакърдиите за мечките, които хранят в заставата, Реджеб разказва и местните легенди. Една от тях е свързана с пукнатия камък – огромна морена насред гората, сякаш дотъркаляна от великани, които са си играли с камъни. На една такава група казват Кокошката с пиленцата, друг балан с колосални размери криел древно светилище... Абе пълно е с чудеса. Но най-голямото чудо е девствената приказно красива родопска гора. Девинското горско стопанство, казва Реджеб, било единственото у нас сертифицирано по европейски стандарти. Заради биоразнообразието, но все още имало проблем с битовите отпадъци. И си върви Реджеб, и си събира пластмасови бутилки. Да се чуди човек кой вдън гори тилилейски разхвърля боклуци!
Докато се върнем в заставата, Зелвера вече пече клин. Сварила е боб от нейния в градината, с който като си идва братът на Реджеб от Щатите, пълни куфара. Нищо друго не искат роднините на хората от Барутин, пръснати по Австралия, Германия, САЩ – само боб и мед. А ние искаме да си опечем гъбите, набрани по пътя. Зелвера ги приготвя по местна рецепта – с лук, чушки и домати, така че да си оближем и чиниите, и пръстите. После... идва време за вечерна проверка. На плаца с пилон, на който се вее трибагреник. Шегувам се.

Практика е когато една компания резервира заставата, дори и да не запълва всички места, други посетители да не се приемат. Сградата може да приюти в двойни и тройни стаи 20 души. Всяка е с различни домашно тъкани черги, а леглата са застлани с чудни родопски китеници. Отопляват се с локално парно, но юрганът е задължителен дори и лете. Всяка стая е със самостоятелни баня и тоалетна. В просторната трапезария има камина, отвън на двора – пещ. Има и малка трапезария с пещ и много яка маса от черна елша, край която като нищо могат да се наместят за пир 12-15 души.

Ако питате за цените, една нощувка с хранене е 25 лева на човек. Ако искате нещо повече, вижте в сайта телефоните, на които може да се обадите. И ако идете на това заветно местенце, за което ви разказах, моля, дръжте се като европейци, не оставяйте Реджеб да ви събира бутилките!  

5 КОМЕНТАРА
5
nina
02 November 2014, 08:08

a dnes,kogato nqma granichari,koito da strelqt po taka narechenia "divech",kakvo stana-nqmame dyrgava,namame granica,nqmame cennosti.Dyrgavata shte se pulni s cherni utrepki,koito utre shte strelqt po nas.....Poklon pred pametta na vsichki granichari dali jivota si za majka Bulgaria!!!.......a na jurnalistkata moga da kaja ,che kogato chovek e mlad i neznae pyrvo chete i se informira i posle pishe statii....

4
Kaizer
01 November 2014, 11:00

Авторката е тъпа та дрънка. Ама така е, в Бълхария всеки е компетентен по всичко.
За убити граничари що не пише?

3
ranik56
01 November 2014, 01:33

Хубава Статия ...ама , ей ,това от къде го Измисли "На Лъчезар Давидов трябва да благодарим, че е запазил и част от кльона, онова чудовищно нещо от стълбове и бодлива тел, при опитите за преминаване през което не се знае колцина нарушители са били застреляни като дивеч. " Авторката трябва да знае ,че е невъзможно Нарушител да бъде Ликвидиран на Кльона . Това е .като да вземеш Джакпота в Тото 6/49 .Нарушителите не бяха глупави ..те щурмуваха Съоръжението само нощем и повечето се опитваха да го преминат Безсигнално . .Авторката трябва да Знае ,че на Границата загиваха и Граничари ..точно от Ръцете на Избралите Пътя към Свободата . Не рядко ..тези хора носеха в себе си Оръжие и не се колебаеха да го Използват . .Последното нещо ,което Авторката трябва да знае е ,че мл.серж / мл.лейт. Таню Стоев Енчев загина през 1987г. преследвайки съвсем сам ..Трима нарушители на Държавната Граница . Таню загина на 20 г. ..Родителите му Починаха един след друг ..от Мъка . ефр Явор Асенов Чаушев ...загина на 20г. по време на Наряд - още една Майка ще носи до края на живота си Черна Забрадка .. Помислете поне малко ...Нарушителите рискуват Живота си в желанието си , да преминат Границата на Нерегламентирано място Точно за това ....Граничарите носят Оръжие за да не допуснат това да се случи .Честните хора преминават Границата ..на точно Определени места - ГКПП .

2
Харата
31 October 2014, 20:10

Изкарал съм двадесет и шест месеца на тази застава и мога да кажа че нито преди нас нито след нас на тази застава някой граничар е убил човек. Камо ли като дивеч! Това знам аз. По моето време нямаше нито един случай.на убит човек. Не познавам автора, но вероятно знае,че там се събираме граничари от тази застава, а и от други поделения и може да събере повече достоверна информация Написаното е добро, но това за "дивеча" ми идва малко в повече. А иначе сме стреляли по дивеч и има хиляди интересни случки заслужаващи да се изслушат.

Още коментари
ТВОЯТ КОМЕНТАР