Да бъдеш creme de la creme

Лилия Илиева 17 December 2008

Ако една съвременна Пепеляшка, Скарлет О’Хара или модерна градска принцеса трябва да отиде на бал, на премиера, на коктейл или на парти, но няма под ръка вълшебна фея, съветник-стилист или моден консултант, какво й е необходимо да знае?

Понеже декември е месец на празници и неочаквани покани, потърсихме тези отговори при дизайнерката на висша мода Невена. Тя е творец на рокли, с които известни дами като Цветелина Бориславова, Мария Илиева и Ивана са се явявали достойно на различни официални събития. И в елегантния й бутик, пълен с приказни рокли с шумолящи поли, кринолини, корсети, малки чантички, плюшени торбички, бижута-уникати, различни панделки и цветя за декорация, на чаша ароматно кафе разговаряме за важните неща при ушиването на един тоалет за коктейл.

Ивана ми каза, че когато си шила роклята й за наградите на телевизия Планета, била впечатлена колко много въпроси си й задала, за да се спреш на подходящия цвят и модел... Кое е важно за избора на рокля за определено събитие освен зададения от поканата дрескод?

Аз наистина питам доста. И решението е строго индивидуално, защото всяка жена има различно тяло, различно излъчване. При Ивана беше важно събитието и че тя ще го закрие, което означаваше да е особено тържествена. Ориентир ми беше сцената и дали ще слиза и ще се качва по стълби, защото мислех да има шлейф. Той отпадна, и за да не затруднява движенията й, докато пее. Тя много държеше да е в черно, защото камерата увеличава размерите, но в крайна сметка и двете се съгласихме, че най-подходящо е да получи наградата “Мегазвезда на телевизия Планета” облечена в златно и сребърно.

Кога златното е по-подходящо от черно?

То е сполучливият цвят, ако искате да блеснете и ако имате важна роля в дадено събитие. Ако намерите нюанса, който ви отива, златното внася топлота и с точна кройка ефектът е умопомрачителен. Само в много тържествени случаи може да си позволите роклята да е дълга, защото това е цвят, с който лесно се прехвърлят границите на добрия вкус. А с къса златна рокля блестите като скъпоценен камък.

Кои са актуалните цветове сред тоалетите за парти тази зима?

Crѓme de la crѓme е пурпурното лилаво - много дързък и в същото време интелигентен цвят. Изключително красиво се съчетава със зелено, винено-червено, синьо... Като ковчеже за съкровища с възможности е. Много оригинален избор е не конкретно златното, но например оттенъкът му в леопардови краски – такова решение, много добре преценено от дизайнер, разбира се, ви прави изключително артистична. Рискован избор за коктейлни рокли са тъмносиньото и бордото, въпреки че заедно с черното са сред най-разпространените цветове за официални облекла. Те са трудни за съчетаване с други цветове и трябва много добре да се преценят като нюанс. Бордото стои ефектно, когато в него има блясък, иначе се загубва. И блясък имам предвид не непременно сатен, а по-скоро дантела в бордо, която леко блести.

Кои са най-разпространените грешни схващания?

Много жени се плашат, когато чуят, че трябва да направим рокля с обем. Не е вярно, че той не отива на пълни фигури. Напротив смисълът на обема е да балансира несъвършенствата. Например при по-широк ханш подчертаваме талията – тя трябва да изглежда най-тясна, около раменете прибавяме обем, тоест слагаме шал, който да балансира ханша. Важното е около ханша да не е прилепнала, а да стои по-свободно и след него започва разширяване, без дължината да има значение. Всяка дреха, която стои по-свободно, създава илюзията за по-слабо тяло и всяка дреха, която е прилепнала, лесно може да изглежда, като че ли ви е малка. Друго грешно схващане е, че една дама с пълни ръце трябва да бъде задължително с дълги ръкави. Би могла да бъде с ръкавици, а горната част на ръцете да покрие елегантно с твърд шал, който с въздухът, който остава, ще създаде впечатление за ефирност.

Кога е подходящо да се носят ръкавици на парти?

Те са почти задължителни на най-официалните партита – баловете и дворцовите приеми, при които кодът е “уайт тай”. На този тип събития не е прието да се виждат голи ръце и рамене и често дамите носят ръкавици. С тях могат да влязат на събитието по червената пътека, да танцуват по време на вечерта, могат да ги свалят евентуално на вечерята. Иначе дългите и късите ръкавици са акцент към тоалета. Ако са дълги, допълват рокли без ръкави, ако са къси, са аксесоар към рокли с три-четвърти ръкав. И двете дължини ръкавици отиват еднакво и на къси, и на дълги рокли. Много ефектно можете да ги подчертаете с една златна гривна или с по една и на двете ръце.

Кое определя перфектната дължина за коктейлна рокля?

Класическата дължина на коктейлната рокля варира от малко над коляното (tea lenght) до края на обувката. Много разпространена е и дължината до средата на глезена, която се нарича ballerina length. Ballerina length обикновено спада към категорията вечерни рокли. 

Колко проби са необходими за ушиването на една рокля?

Най-малко три, но понякога доста повече. Има клиентки, с които оформяме роклята, но те например са на диета и се налага да изчакаме до две седмици да отслабнат и чак след това я завършваме.

Доскоро се мислеше, че дантелата състарява, а след новата колекция на Прада за този сезон като че ли тя преживява своя ренесанс...

О, новата колекция на Прада наистина е фантастична! Мисля, че дантелата, но скъпата, винаги е била актуална. И тя отива на всякакви жени, но пак е въпрос на съобразяване на пропорции и цветове. Ясно е, че за по-едри жени би била подходяща по-едра дантела, за по-слаби – по-дребна. Има една много красива комбинация, която особено харесвам и използвам в роклите –  дантела в силен цвят върху основа от коприна в телесен нюанс. Ефектът е вълшебен. Или ако си  облечеш дантелена рокля от бордо и сложиш наметка от естествена кожа в същия цвят... със сигурност ще разтуптиш доста сърца.

Какво е важно да знаем за коктейлната чантичка?

Тя винаги е малка. Според мен не е интересно да се съчетае с обувките. По-интересно е съчетаването й с роклята или с шал. В нея може да се повтори мотив от материята на тоалета или да е от плата, от който е ушит шала, или да завършва по начина, по който завършва той – с ресни например. Ресните са много красив елемент – те дават страхотен живот в един тоалет, защото се движат непрекъснато. Друго важно решение е, ако тоалетът ви е по-изчистен от елементи, чантичката може да е по-ефектна – с голяма панделка, обшита с камъни, пайети.

Поправи ме, ако греша, но ми се струва, че корсетът е доста важен за теб в тоалетите, които правиш.

Да, така е! Корсетът е нещо много специално. Той оформя фигурата по неподражаем начин. Мога да направя чудеса от всяка фигура с корсет. Той дава възможност да подплатиш там, където липсва, и да отнемеш или стегнеш там, където е в повече, без дрехата да създава дискомфорт. Най-важното е да се изработва индивидуално. Освен това, кажи ми, може ли друга част от тоалета да направи една дама толкова женствена! А и в повечето случаи корсетите, които изработвам, биха могли да бъдат носени съвсем спокойно и в ежедневието, съчетани с дънки например.

Изискванията  на дрескода

White Tie
Най-официалният. Приет на кралски, президентски или приеми при посланици, балове, премиери. Дамите са с бални рокли, в най-официалните случаи - бели. Често не се допускат голите рамена и ръце и се носят шалове, наметки и дълги ръкавици, които могат да бъдат свалени по време на вечерята. Бижутата са скъпоценни, омъжените дами могат да носят тиари.

Black Tie
Включва официални вечерни приеми, банкети за Нова година и Коледа, сватби, театрални премиери. Дамите са с дълги вечерни черни рокли или тоалет в две части. Бижутата са скъпи.

Black Tie Invited или Black Tie Optional
Подходящ за банкети в елегантен ресторант, корпоративни банкети, семейни поводи. Дамите са с дълги или къси коктейлни рокли или елегантен вечерен костюм.

Creative Black Tie
Този дрескод допуска артистични модни решения и креативни интерпретации на официални костюми – нетрадиционни аксесоари, ярки, крещящи цветове.

Cocktail Attire
По-къси рокли. Много добър избор е малката черна рокля.

Semi-formal, Business Formal  или After Five
Дългите рокли не са задължителни. Можете да ги носите на вечерна сватба (след 18 ч). Ако събитието е през деня, са подходящи къса рокля или елегантен костюм. 
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР