Есен в Ню Йорк

Много харесвам едноименния филм, а и есента е любимото ми време в Ню Йорк. Да опишеш накратко това, което може да ти се случи там, е все едно да изгледаш само трейлъра на дългоочакван филм.

Любомир Василев 13 October 2014

Standard grill

Преди повече от 15 години моят приятел Владо Явашев – племенник на големия Кристо, ме заведе в заведението Employees, създадено от бивши служители на най-добрите ресторанти в Ню Йорк. Когато минахме през малката врата зад гърба на гледачката на карти Таро, се откри невероятно пространство. Разбирайки, че сме българи, хърватският барман ни предложи над 10 вида ракии и тогава осъзнах, че това е градът, в който има всичко. С над 20-те си милиона жители и 50-те милиона туристи годишно, в морето от над 5000 ресторанта, където сблъсъкът на кулинарни култури е много ярък, да намериш правилното място за ядене, е хем лесно, хем не чак толкова.

През годините най-често отсядам в Gramercy Park Hotel, създаден от Ян Шрагер – човек-легенда, автор на култовия за времето си Клуб 54 и въвел понятието дизайн-хотел въобще. Още с влизането във фоайето специфичната миризма на специално произведените за хотела свещи ми създава усещането, че никога не съм си тръгвал оттам. Това, че съм в този хотел, ми дава привилегията да влизам в изключително трудно достъпния Rose Bar – едно от най-тренди местата в града. Още първата вечер минавам за чаша вино през близкия бар Jamon и се подкрепям с тапас в съседния Casa Mono, на две крачки от хотела, собственост на един от големите шефове в Ню Йорк Марио Батали.

Истинско италианско еспресо се пие в бързо развиващата се верига Eataly – страхотна концепция на дизайнерите от италианската Costa Group в непосредствена близост до небостъргача Flatiron. А най-любимото ми място за сутрешно капучино, придружено от бейгъл със сьомга, е превърналият се в емблема за Сохо магазин Dean&DeLuca.

Сред задължителните места, през които минавам в Ню Йорк, е емблематичното френско брасери Balthazar на големия шеф Кейт Макнали – най-трудният за резервация ресторант в Манхатън. Макнали е собственик и на друго култово брасери Pastis в Meatpacking District. За хубав стек избирам Quality Meats на 58-а улица. Дизайнът на заведението е на архитектите от AvroKo, които определят стила си като Best Ugly: вдъхновен е от старите кланици за месо през 20-те години в Ню Йорк.

ABC Kitchen и тазгодишното им попълнение ABC Cocina, собственост на друг от големите шефове, държащи пай от големия ресторантски бизнес в Ню Йорк – Жан-Жорж, също са в моя списък.
Брънчът в Ню Йорк е задължителен. За мен най-доброто място за това е Standard Grill в Meatpacking District. Там лекият обяд преминава в шумен купон в страхотния бар на хотел Стандарт – Boom Boom Room.
(To be continued)

Spaghetti Kitchen препоръчва/

Gramercy Park Hotel - www.gramercyparkhotel.com
Rose Bar - www.gramercyparkhotel.com/nightlife
Casa Mono и Bar Jamon - www.casamononyc.com
Eataly - www.eataly.com/nyc
ABC Kitchen - www.abchome.com/eat/abc-kitchen
ABC Cocina - www.abchome.com/eat/abc-cocina
Standard Grill - www.thestandardgrill.com
Quality Meats - www.qualitybranded.com
Balthazar - www.balthazarny.com
Dean&DeLuca - www.deandeluca.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР