Зелена светлина за денима

H&M представя колекцията Conscious Denim. Какво да очакваме от нея разказва един от създателите й – дизайнерът Йон Ломан.

Кристина Симидчийска 02 October 2014

Conscious Denim е колекция с изчистен дизайн и съвременни кройки в тъмни индигови тонове, създадена не само от по-устойчиви материи, но и с помощта на по-екологични процеси. При изработването й H&M се ръководи от испанските консултанти в областта на денима Jeanologia, подобрявайки процесите на избелване на тъканите - в това число количеството изразходвана вода и енергия. За да отговорят на стандартите на H&M за Conscious Denim, материалите трябва да бъдат устойчиви, а нюансите – в най-доброто възможно състояние според критериите на Jeanologia. Освен това, всяка дреха от колекцията носи етикет Clever Care, съдържащ информация за устойчиво носене и грижа, както и екологичните характеристики на всеки артикул.

Conscious Denim включва дамски, мъжки и детски модели, и вече можете да я намерите в магазина на H&M на бул. Витоша 6, в София. А с какво още ще ни изненада серията „зелен“ деним, специално за EVA разказа един от създателите й - дизайнерът Йон Ломан:

Кое бе най-голямото предизвикателство, когато започнахте да работите по колекцията Conscious Denim?

Когато тръгнеш към нещо съвсем ново, което не е правено преди, много неща са пълни с неизвестност и несигурност. Трябваше да създадем и разработим нови тъкани, без да губим нивото на качество постигнато с останалите ни материи. Но най-голямото предизвикателство за нас бе разработването на устойчив процес на избелване. Концентрирахме се в тази идея в началото и тя се оказа не толкова ограничаваща, колкото си мислехме. Успяхме да постигнем търсения вид и той да е напълно завършен. И разбира се, бяхме щастливи да изведем създаването на деним до ново ниво доказвайки за пореден път, че устойчивата мода съвсем не е скучна или предвидима.

Откъде почерпихте вдъхновение за колекцията?

Целта ни бе да създадем модерна градска визия с акцент на дълбоките сини нюанси на индигото. Искахме да подобрим класическия деним чрез докосването на минимализма: копчетата са скрити, а шевовете са много тонални. В колекцията се усеща влиянието на 90-те и още няколко по-нови тенденции като наслояването и спортния стил. Харесваме идеята за наслагване на различни дължини и нюанси на синьо или на синьо и черно. С тях денимът изглежда по-изтънчен, без да губи характерната си небрежност. Линията включва и базови модели от гардероба, но с обновени силуети. Дизайнерският екип на H&M Denim винаги се стреми да създава перфектните форми и линии на денима, така че те ествествено да се превърнат във ваш фаворит.

На какво бихте искали да научите клиентите на Conscious Denim?

Харесва ми да мисля, че ние в H&M създаваме не просто устойчиви дрехи, но и устойчива мода. Най-добрият начин да популяризираме съзнателното отношение е да продължим да създаваме атрактивни за клиентите ни устойчиви модни колекции. Смятам, че тази идея ще става все по-глобална, ще виждаме повече конкуренти на пазара, с различен ценови диапазон и в различни ниши.

Коя е следващата голяма цел за Conscious Denim?

За всички модели в колекцията Conscious Denim са използвани материали, отговарящи на изискванията на устойчивата мода – като органичен памук, рециклиран памук и Tencel. Но този път направихме крачка напред с еволюцията в избелването на денима, преминавайки през „най-трудното” – обработката с най-ниско въздействие върху околната среда. Доколкото ми е известно, за пръв път световна модна компания презентира колекция деним, за която не само са използвани екологични материали, но също и екологични процеси на изработка.

Повече за дългосрочния ангажимент на H&M към по-устойчивата мода може да намерите на hm.com/conscious

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР