Рори Милър, Белия щърк

Рори е млад американец, който произвежда една от малкото бутикови бири у нас.

Елеонора Чолакова 08 October 2014

Снимка: Александър Осенски

В заведенията сервират „Бял щърк“ по специален начин според това дали искате да бъде с утайка или без. Рори е уникална личност. Не намерих координатите му в нета, но попаднах на негови снимки. Тръгнах да го издирвам по заобиколни пътища – там, където предлага бирата си. Най-неочаквано обаче го разпознах в заведение... по сините очи и татуировките.

Защо бира, има ли някаква философия?

Обичам да пия – вода, сок, любимото ми питие е бърбън, но бирата е по-лека и мога да пия повече. Когато дойдох в България, не ми харесаха вкусовете на бирите. При едно мое връщане в Щатите си спомних колко готина може да е тази напитка. Преди около четири години купих съставки и всичко започна. Имах опит и от това, че помагах на баща ми да вари бира вкъщи.

Марката „Бял щърк“ звучи много български, особено диалектното „щърк“, как стигна до нея?

Аз съм голям фен на птиците, особено на врабчетата, и първото име беше врабче, но решихме, че не е подходящо. Там където правехме пробите за бирата, едно село до София, има много щъркели, а щърк е близо до английската дума.

Кое прави твоята бирата бутикова, освен цената?

Бирата е голяма култура, мога да я свържа с всичко – приятели, любов, бизнес. Искам да отворя очите на хората, че бирата не е само сядане на маса, а е нещо сензитивно, активно – комуникираш, обменяш. Не искам просто да пият бира в парка или кръчмата, а да усещат. Иначе по-особеното са вкусът, цветът, съставът.

Обичам грешките, те са по-интересни, карат те да намираш нови възможности, включително и вътре в себе си.
Кое я прави органична?

Няма сертификат, но всички съставки са органични и няма консерванти, оцветители. Стремим се да бъде висок клас.

В обикновения вид на бутилката има ли подтекст?

Не, тя е продукт на съвместна работа с художник, който рисува графити. Етикета го направихме с Нинджата. Не му знам истинското име, той държи да го наричат така.

Малък процент жени пият бира, мислиш ли да ги съблазниш?

Напротив, според мен голям процент жени пият бира и са по-големи фенове, което е добре, защото разбират повече от мъжете от хубавото. Жените са по-важни като консуматори, защото те са шефовете.

Ако ти кажа какво е необходимо за производството на дамска бира – мек вкус, нисък алкохолен градус, лечебни съставки, красива бутилка, вдъхновяващ етикет, – ще се опиташ ли да я произведеш?

Да, това е и новата ни насока...

Ще приемеш ли на тази бутилка да се постави пожелание или посвещение от списание EVA?

Съгласен.

Каза, че си експериментатор, какви нови вкусове ще предложиш?

Понеже сме в България, това ще са билките – направихме проби с мурсалски чай и доста се хареса, защо да не сложим и лайка...

Защо България?

Преди осем години бях отново в Щатите и търсех работа за преподавател, имаше обяви за Полша и България. На картата видях, че България е по-близо и има море, а аз съм свързан с водата, роден съм до океан. Приятели от Русия ми казаха, че в България е много добре, и не съжалявам за решението си.

Какво ти харесва тук?

Чувствам се удобно, свободно, въобще човек. Много бързо правя приятели, което зависи не само от мен. Българите са отворени.

Пътуваш ли в България?

Недостатъчно. Последната година заради работата съм 90 процента в София. Обиколил съм по-големите градове. Щеше да бъде добре, ако около София имаше вода, както около Сиатъл, където съм роден, но... Затова пътувам често до морето.

Как ти се струва Слънчев бряг?

О, това не е България, направо ад.

Къде беше последно?

Копривщица. Сега се връщам оттам, бях с майка ми, която не съм виждал от четири години и е за първи път в България. Много й хареса природата и старата архитектура, движехме се по стария път в планината.

Трудно ли научи български?

Не съм го учил при учител, а на улицата. Помогна ми това, че знам руски.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР