Сали по петите на подскачащия живот

Истинското й име е Джан Тин, но за колегите си и за бизнеспартньорите е Сали – Operations Manager в Lenovo, най-големия производител на компютри в света.

Адриана Попова 04 September 2014

Снимка: личен архив

Със Сали се запознаваме на неформален обяд по повод премиерата на смартфоните Lenovo, които стъпват за първи път на българския пазар. Наблюдавам я как отрязва около 2-3 микрона от сиренето в салатата пред себе си, слага го върху залък хляб с размерите на грахово зърно и внимателно го поднася към устата си. Източният финес винаги ме е омагьосвал, така че наблюдавам ритуала по храненето на Сали малко по-съсредоточено, отколкото доброто възпитание допуска. Представям си я как се разхожда свойски в Забранения град, обградена от ветрила, нефритени украшения, неприлично скъпи коприни и вълшебни звуци от шън. Истината е, че Сали идва от високотехнологичен свят, където свиренето на шън е сведено до минимум, въпреки че знае ли човек – може някой шеф на Lenovo да свири на него в извънработно време.

Къде живееш, Сали?

Прекарвам половината от времето си в Москва, другата половина в Пекин, където е моят китайски екип. Преди 3 години от Lenovo-Русия ме наеха, за да работя в бизнеса със смартфони. В Москва се занимавам с източноевропейския пазар.

Сали ли е истинското ти име?

Не, това е английското ми име. Китайското ми е Джан Тин - доста традиционно китайско име.

Означава ли нещо?

Да, родителите ми са ми го дали, за да бъда силна и успешна, но и тиха и спокойна.

А ти такава ли си?

50 на 50. В работата си понякога съм много агресивна, но в живота си съм спокойно момиче.

Често ли контактуваш със семейството си в Пекин?

Всеки ден.

Какви съвети получаваш от тях? Казват ли ти как да се обличаш в Москва, когато е студено?

Цялото ми семейство има Webchat (китайския еквивалент на фейсбук). Те гледат профила ми в Webchat и следят какво правя. Понякога ми казват да внимавам за здравето си, да се обличам повече или по-малко в зависимост от времето. (Явно и за китайските майки притеснението детето им да не настине е голямо. Забелязала съм, че този страх е присъщ само на древни цивилизации като китайската и българската, които може да са оцелели именно благодарение на него. Млади нации като американската са склонни силно да подценяват деструктивната същност на настинката, но така се те – младите!)

Сали, Lenovo имат 10 модела смартфони. Как едно момиче избира кой е неговият?

При телефоните на Lenovo има голям избор – в цветове, функции. На мен лично особено ми харесва розовият S850. Освен това в Китай момичетата обичат да се снимат и да споделят снимки в социалните медии. Моят модел е отличен за тази цел. И предната, и задната камери са много добри (5МР предна и 13 МР основна). С него ми е много лесно и удобно да получавам и изпращам имейли. Така съм в постоянен контакт с колегите ми. S850 е с добър размер, компактен е и не е твърде голям. Големите смартфони са неудобни, особено за азиатките, които имат малки ръце.

Има ли специфични приложения, които се харесват на жените?

Едното се казва Share it. С него може да се пращат снимки от един телефон на друг доста бързо, без да е нужен интернет. Приложението е създадено от Lenovo. Може да се споделят и клипове, съобщения и т.н.

Кое е последното нещо, което си споделила?

Вчера изпратих снимки, направени с S850 в Румъния, на колегите си в компанията.

Пътуваш много заради работата си. Какви неща винаги взимаш със себе си?

Телефонът трябва да е винаги в ръката ми. Лаптоп в багажа. И винаги си взимам една синя огърлица. В Русия повечето момичета харесват синьото. В Китай пък много обичат червеното и жълтото. Винаги си нося неща в тези три цвята. Те са любимите ми.

Какво е модата за теб?

Имам свой собствен стил и той трябва да присъства в обличането ми. Момичетата трябва да имат модни и скъпи марки, но не прекалено много. В Китай понякога обличам традиционната си китайска рокля Qipao (кипао, рокля по тялото с яка-столче).

В Китай има много хубави пословици за най-различни ситуации. Имаш ли любима?

Сещам се за тази – животът подскача нагоре-надолу и трябва да го уловиш, за да се подобриш (кой е казал, че е лесно да преведеш китайска мъдрост?!). За момиче като мен, което пътува много и през половината време работи, е важно да се наслаждава на това, което прави.

Как поддържаш форма?

Когато съм в Пекин, спортувам вечерно време, поне 4 пъти за седмица. Ходя на фитнес за около 2 часа след работа.

Съвсем за кратко си в България. Какви впечатления имаш?

Много ми харесва. Първо бях в София, после тук. По-спокойно е, отколкото в Пекин или Москва. Хората са любезни, лесно се общува с тях.

1 КОМЕНТАР
1
Emil Ortov
07 September 2014, 05:58

Ползвам смартфон Леново A850+ от скоро и съм доволен. Но има няколко приложения за китайския пазар, които по разбираеми причини не мога да разбера и ползвам. Дано успея да кача софтуера на 860

ТВОЯТ КОМЕНТАР