С куче на море: вода, сянка и SPF – и за тях, и за нас

Безценни съвети от архива на EVA

Ирина Иванова 30 July 2022

Попитахме д-р Милена Панчева какво трябва да знаем, ако решим да вземем кучето със себе си на море, за да можем и ние, и то да се наслаждаваме на ваканцията и да не си докарваме излишни главоболия. Първото и най-важно условие, разбира се, е кучето ни да е добре възпитано, спокойно и овладяно.

Д-р Панчева, има ли породи кучета, за които категорично не се препоръчва да ходят на море?

Не, няма абсолютни противопоказания за конкретна порода да бъде с нас на море. Важни са индивидуални особености на кучета от породи, които по принцип не понасят особено високите температури – някои брахицефални породи (мопс, бостън териер, пекинез, боксер, булдог или въобще всички кучета с т.нар. сплескана муцуна), а също така тежки кучета с дебела космена покривка, като санбернар например.

Възможно е тези кучета наистина да не се чувстват добре на морска почивка и при горещини, макар пак да казвам, че няма изрични противопоказания. Възрастта също е важен фактор – както за много възрастни, така и за кученца под 3 месеца плажът не е подходящ.

Опасни ли са за кучето ултравиолетовите лъчи?

Да, разбира се, както и при хората, така и при кучетата UV-лъчите могат да причинят големи неприятности. Хубавото е, че при любимците ни козината защитава кожата както дрехите при хората. Налагат се специални грижи само при „голите“ породи и при тези с бял цвят и къс косъм.

Имам пациенти от порода китайско качулато куче, които задължително ползват висок клас козметика със SPF 50+.

Как да предпазим домашния си любимец от прегряване?

Достатъчно е да стоят на сянка. Ако няма дървета в близост, осигурете им специален чадър. И задължително трябва да разполагате с достатъчно количество питейна вода – и за вас, и за тях. Когато са на плажа, влизането в морето е най-добрият начин за разхлаждане за повечето кучета.

Най-важното е през лятото в никакъв случай да не оставяте кучето си в колата, дори и за кратко време. Това са най-честите случаи за топлинен удар.

А морската вода опасна ли е? Има ли проблем, ако животното я пие?

Морската вода е твърде солена, което я прави абсолютно негодна за пиене, може да доведе до тежки дисбактериози, храносмилателни разстройства и дехидратация. Важно е да отмиваме след плажа солената вода, но това важи и за хората. Ако сте на плаж, където има опасни морски течения, е добре кучето да носи спасителна жилетка във водата.

Кои „летни“ насекоми са опасни за кучето ни? С какви продукти можем да го предпазим?

Основните опасни за любимците ни насекоми, разпространени през топлите месеци, са голям брой кръвосмучещи – кърлежи, комари, бълхи, мухи и др. Кърлежите са основни преносители на лаймска болест, ерлихиоза, анаплазмоза, бабезиоза и други.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР