Под знака на Тетанже

Светла е съсобственик на компанията Winebox, в чието портфолио е шампанското Тетанже (Taittinger), избрано за официално шампанско на Световното първенство по футбол

Светла Карабаджакова 03 September 2014

Шато де ла Маркетри

Специално за EVA тя разказа за незабравимия винен тур в Реймс по покана на избата Тетанже

Светла Карабаджакова и Кловис Тетанже
Пристигаме на летище Шарл дьо Гол в Париж, откъдето вземаме коли под наем и поемаме към региона Шампан и най-големия град там – Реймс, впечатляващ с историята и архитектурата си (най-голямата забележителност е катедралата Нотр Дам, където са короновани всички френски крале) и по препоръка на партньорите ни от Champagne Taittinger похапваме вкусно в Брасери Фло (Brasserie Flo) в близост: стриди, лангустини, тартари и бутилки провансалско розе, което ни предразполага към дълъг обяд, придружен със забавни истории.

Вечерта сме на специална частна вечеря. Мястото е Шато де ла Маркетри (Chateau de la Marquetterie), собственост на фамилията Тетанже от 1921 г., разположено сред шахматни лозя от бяло и червено грозде. За „добре дошли“ са поръчани прекрасно слънце и 2 бутилки от най-престижното кюве на къщата за шампанско Taittinger – Comtes de Champagne Blanc de Blancs Vintage 2005.

Сладкодумно Кловис Тетанже, четвърто поколение наследник на избата, ни разказва историята на шатото: как неговият прадядо се влюбва в имението и го купува и как поколенията усъвършенстват със страст винопроизводството и налагат марката Тетанже.

Вечерята е подготвена до последния най-фин детайл. В 5-степенното меню всяко ястие е придружено от различно шампанско от портфолиото на Taittinger. На следващия ден сме в избите на Champagne Taittinger под бившето абатство Сен Нисез (St. Nicaise).

Разхождаме се сред тунели, съхраняващи най-добрите бутилки шампанско на къщата, които отлежават там в продължение на 7-8 години. Обядът е в едно от именията на фамилията – в Муриньи (Murigny): отново с 5-степенно меню и леещо се шампанско.

Вечерята е отново на препоръчано място – Льо жарден ле крейер (Le Jardin Les Crayeres), част от имението Chateau les Crayеres. Имаме възможност да опитаме различни вина на чаша към всяко ястие. След вечерята се разхождаме из част от приказните градини на шатото, разположени върху 8 хектара. Хотелът Les Crayeres е с 25 стаи и принадлежи към престижната френска хотелиерска асоциация Реле е шато (Relais et Chateaux).

Там е и ресторант Les Crayeres с 2 звезди Мишлен. Всеки юни по обичай, създаден преди 30 години, в чудно красивите градини на имението има Бяла вечер, когато всички посетители – приятели, гости, почитатели на добрата храна и напитки – са облечени изцяло в бяло. Напускаме мястото вече с носталгия, защото оттук е трудно да си заминеш. За да посетите избите на Champagne Taittinger: 9 Rue Saint-Nicaise, 51100 Reims, France. Tеl.: +33 3 26 85 45 35.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР