Балетната олимпиада във Варна

Започва днес

Лилия Илиева 15 July 2014

Виктор Викторов

В 21 ч. днес на сцената на Летния театър във Варна ще бъде запален огънят на първия в света Международен балетен конкурс, наричан Балетната олимпиада. Ще го запалят по традиция най-младите участници – балерината Съ Ху Джун от Корея и балетиста Екин Джан Йелмаз от Турция. На тазгодишното 50-то юбилейно издание ще се състезават 127 млади балетисти от 30 страни. Председател на международното жури е идолът на танца от ХХ и ХХІ в. Владимир Василиев от Русия - единствен носител на Голямата награда от Варненското състезание, балетмайстор и хореограф. Василиев ще изнесе майсторски клас „Традиция на руския класически балет. „Дон Кихот” в Международната лятна балетна академия, която започва паралелно с конкурса. В нея тънкости на танцовото изкуство ще преподават проф. Сун Хи Ким от Корея, Аурора Бош от Куба, Морис Кози от Сащ, Алфредо Торес от Куба, Бисер Деянов от България.

През годините в конкурса са участвали над 2500 млади таланта от 40 страни и от Варна е започнала кариерата на виртуози на сцената като Баришников, Силви Гилем, Алисия Алонсо.

Конкурсът ще продължи до 30 юли. За церемонията по откриването пристигат Маргарита Попова, вицепрезидент на България и Ирина Бокова - генерален директор на UNESCO. Балетната олимпиада ще се проведе под патронажа на двете дами.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР